2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Nem mondanak le a bicikliútról

Nem mondanak le a bicikliútról

2017. 06. 16.
Megosztás:

EU-s finanszírozási forrást ajánlottak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal figyelmébe a Szamos jobb oldali töltésén kerékpárút építését szorgalmazók.

Nem mondanak le a bicikliútról

A Szatmárnémeti Városháza bejáratánál tartottak sajtótájékoztatót a bicikliút-építést igénylőket képviselők azt követően, hogy az önkormányzat egy semmitmondó választ küldött a körülbelül egy hónappal korábban iktatott beadványukra. A kérvényben, melyet több mint 1300-an írtak alá azt indítványozták, hogy a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal alakítson ki kerékpárutat a Szamos töltésének tetején a város szélétől, azaz a szennyvíztisztító állomástól a szomszédos Pusztadaróc község határában fekvő Nagyerrdőig. Kérésüket azzal indokolták, hogy a szóban forgó szakaszon igen sokan közlekednek, Pusztadarócról és a községhez tartozó Daráról több százan ingáznak Szatmárnémetibe piacolni, dolgozni, tanulni, ügyintézni. A bicikliút emellett kiváló lehetőséget biztosítana a kirándulásra a kerékpárosoknak, akik számára a környéken igen kevés lehetőség adódik a túrázásra. Rámutattak, a beruházást az is indokolná, hogy a Pusztadaróci Polgármesteri Hivatal rendelkezik egy, az Országos Környezetvédelmi Alappal aláírt támogatási szerződéssel a kerékpárút meghosszabbítására vonatkozólag egészen az országhatárig. Amennyiben a Szatmárnémeti Önkormányzat is megépítené a város területére eső részen a kért kerékpárutat, a Szamos töltésén húzódó bicikliút átvezetne Magyarországra. Ez – Románia schengeni csatlakozását követően - jelentős mértékben megkönnyítené az ingázást több száz olyan Szatmárnémetiben dolgozó, tanuló számára, akik Magyarországra, a határhoz közeli településekre költöztek át. A szóban forgó szakaszon közlekedők jelenleg vagy a folyó töltésén kerékpároznak, ahol jelen körülmények között igen nehézkes a haladás, vagy a forgalmas főúton járnak, ami egyáltalán nem számít biztonságosnak.

A kerékpárút megépítésére vontkozó aláírásgyűjtés lakossági kezdeményezés nyomán indult, amit az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szatmári szervezete felkarolt. Rácz János, a kezdeményező csoport képviselője, valamint az EMNT szatmári vezetői, Csókási-Budaházi Attila és Kiszner Csaba sajtótájékoztatójukon elmondták, csalódást okozott nekik a polgármesteri hivatal elutasító válasza annál is inkább, mert a szóban forgó beruházás tételesen szerepel a város 2017-es költségvetésében. Emondták: továbbra is szükségesnek tartják a bicikliút-építést, és azt ajánlották az önkormányzatnak, hogy pályázzon finanszírozásért a Románia-Magyarország Interreg V-A Programhoz, ahol jelenleg is van elérhető kiírás, melyből megoldható lenne a bicikliút-építés. Újságírói kérdés nyomán Kiszner Csaba elmondta, ha nem sikerül építő jellegű javaslatokkal rábírniuk a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalt arra, hogy építse meg a kerékpárutat, biciklis demonstrációkat szerveznek majd, sőt, ha kell, a városháza előtt fognak tüntetni a beruházás megvalósításáért.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA