2019. november. 12. kedd
Főoldal » Hírek » „Mesécskékből kötetecske” - könyvbemutatót tartottak Székelyudvarhelyen

„Mesécskékből kötetecske” - könyvbemutatót tartottak Székelyudvarhelyen

2016. 12. 21.
Megosztás:

Székely Kinga Réka unitárius lelkész Papnő mesék című könyvének bemutatóját december 20-án tartották a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

„Mesécskékből kötetecske” - könyvbemutatót tartottak Székelyudvarhelyen

Az est házigazdája, Nagy Pál köszöntötte az érdeklődőket. Beszélgetőtársak Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, valamint Török István, unitárius esperes voltak.

„Mesécskékből kötetecske” - könyvbemutatót tartottak Székelyudvarhelyen

A Papnő mesék című könyv száz darab három perces történet foglal magába, melyek egy része korábban már a Magyar Unitárius Egyház honlapján is megjelent, s amelyek a szerző saját tapasztalataiból és papnői hivatásából ihletődtek. Székely Kinga Réka eddigi tapasztalatai szerteágazónak mondhatóak, hiszen egyházi- és közéleti tevékenységgel is rendelkezik. Jelenleg a Magyar Unitárius Egyház hitéleti és missziós előadó-tanácsosa, valamint a homoródszentpéteri gyülekezet lelkésze, de közéleti elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy a 2012-es parlamenti választások alkalmával az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőjelöltje volt. Elmondása szerint már 13 évesen úgy gondolta, hogy történelmi regényt kellene írjon, azonban édesapja szavai nyomán rájött: még tudás-, és tapasztalatgyűjtésre van szüksége. Az írás utáni elszántság az évek során nem merült feledésben, hiszen több alkalommal elkezdte írni a háromperces történeteit, azonban akárhányszor úgy érezte, nem tökéletesek, összetépte. Így lett a „mesécskékből kötetetcske”, ahogy a szerző fogalmazott.

„Mesécskékből kötetecske” - könyvbemutatót tartottak Székelyudvarhelyen

Sándor Krisztina a könyvhöz írt előszavában így vall a szerzőről: "Székely Kinga Réka úgy ír, ahogyan szolgálatait is végzi: tanít, irányt szab, vitatkozik, imádkozik, kér és megköszön, hálás és számonkérő, büszke és alázatos, irgalmas és rendíthetetlen. Sorait olvasva legtöbbször e két szó jut eszembe: erő és akarat. Aki őt ismeri, tudja, hogy mindkettőből bőven van neki. A hétköznapokban Székely Kinga Réka az erdélyi, falun szolgáló protestáns (női) lelkészek mindennapjait éli. Ha ugyan beilleszthetők ezek bármiféle szokványos hétköznapi élet keretei közé!"

Székely Kinga Réka írásainak mindegyikében dráma, humor, reménység rejtőzik, ami az olvasót magával ragadja. A kérdésre, miszerint lesz-e folytatása az írásnak, azt válaszolta, hogy amikor úgy érzi, hogy jön az ihlet, megírja a következő kötetet, ha a jó Isten is úgy akarja.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA