2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Megtartották a II. Székelyföldi Szavalóversenyt

Megtartották a II. Székelyföldi Szavalóversenyt

2016. 04. 19.
Megosztás:

Szombaton az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezetének szervezésében került sor a II. Székelyföldi Szavalóversenyre. Az immár második alkalommal megrendezett eseményre Beszterce-Naszód megyéből, Marosszékről, Gyergyószékről, Sepsiszékről, Erdővidékről, valamint Udvarhelyszék több településéről érkeztek az EMNT megyei- és széki szervezetei által kiválasztott résztvevők a 14 év feletti korosztályból. Házigazda Nagy Pál, az udvarhelyszéki szervezet elnöke, míg a műsorvezető Bákai Magdolna, a gyergyószéki szervezet elnöke voltak.  

Megtartották a II. Székelyföldi Szavalóversenyt

A szavalóversenyt a Magyar Költészet Napja alkalmából szervezték, ezért a jelentkezőknek egy magyar költő által írt verset kellett előadniuk. A húsz résztvevő megszólaltatta Mécs László, Magyari Lajos, Pilinszky János, Pósa Lajos, Szilágyi Domokos, Kiss Ottó, Reményik Sándor, Arany János, Horváth István, Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Wass Albert, Heltai Jenő, Csokits János versét, de volt, aki saját alkotásával állt színpadra.

A háromtagú zsűri elnöke Kovács Ágnes székelyudvarhelyi magyartanárnő volt, döntnökökként pedig Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, valamint Wild Olga, műkedvelő szavaló voltak még jelen. Miután több szempont figyelembevételével értékelték az előadásokat, két kategóriában (felnőtt és diák) jelölték ki a legjobbakat.

Felnőtt kategóriában első helyezést ért el a gyergyószentmiklósi Kercsó Attila, aki szakmája szerint ékszerész, második helyen végzett Tánczos András, mérnök-informatikus Sepsiszentgyörgyről, a harmadik helyezett pedig Kolumbán Tamás Matild volt, Székelyudvarhelyről.

Diák kategóriában első helyezett Bordi Teréz lett, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulója, második helyezettként Kovács Emese, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulója szerepelt, a harmadik helyet pedig Kercsó Anna, a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanulója nyerte el.

A szervezők hagyományossá szeretnék tenni a rendezvényt, így a következő években várhatóan sor kerül majd a Székelyföldi Szavalóverseny újabb kiadásaira.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA