2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Megnyitották a partiumi egyetemi évet

Megnyitották a partiumi egyetemi évet

2014. 10. 03.
Megosztás:

A Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitó ünnepségét ma, október 2-án tartották a nagyváradi színházban. A meghívottakat és érdeklődőket – akadémiai és közéleti személyiségeket, diákokat, szülőket, a politikai, civil és gazdasági szervezetek képviselőit – Ráksi Lajos egyetemi lelkész köszöntötte, aki a jubileumi ünnepség moderátora volt.

Megnyitották a partiumi egyetemi évet

A jubilálásra az adott alkalmat, hogy a PKE napra pontosan 15 évvel ezelőtt alakult meg a Sulyok István Református Főiskola 25 évvel korábban letett alapjain, abból kifejlődve. Tőkés László európai parlamenti képviselő, a PKE Alapító Tanácsának elnöke igei alapú köszöntésében ki is hangsúlyozta: az egyetemet fenntartó Pro Universitate Partium Alapítvány és az intézmény szenátusa döntése értelmében a 2014-15-ös tanévet a PKE jubileumi emlékévévé nyilvánították. Beszédében a volt királyhágómelléki református püspök rövid történeti áttekintését adta az elmúlt negyedszázadnak, a szabadító küzdelmet követő küzdelmes építkezés éveinek, plasztikus példákkal illusztrálva mind a leküzdött, mind a tovább ágaskodó akadályokat. Nemzetpolitikai keretbe ágyazva mutatott rá mindazok felelősségére, akik a kiművelt emberfők sokaságának gyarapításán fáradoznak, méltatva a törekvő ifjúságot és az elkötelezett oktatógárdát.

Ünnepi tanévnyitó beszédet János Szabolcs rektor mondott, majd a meghívottak kaptak szót, köztük a magyar kormányzat képviselői: Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) és Tóth Katalin helyettes államtitkár (Földművelésügyi Minisztérium). A társintézmények képviselői közül az Óbudai Egyetem és a révkomáromi Selye János Tudományegyetem elöljárói szóltak az egybegyűltekhez, de jelen voltak más felsőoktatási intézmények képviselői is, a debreceni egyetemtől a nagyváradi román állami univerzitásig.

A jubileumi évnyitón Pro Universitate Partium-díjakat adtak át a PKE egyes alapítóinak, érdemes oktatóinak, támogatóinak, a magyar történelmi egyházak képviselői pedig áldást kértek az akadémiai közösségre és az idei tanévre. A közel négyszáz elsőéves hallgató eskütétele után a Himnusz eléneklésével ért véget a tanévnyitó, amelyen a Csillagocska Néptáncegyüttes tagjai és zenekara működött közre énekes-zenés momentumokkal, népi zsoltárokkal és kalotaszegi népdalokkal.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA