2020. január. 28. kedd
Főoldal » Hírek » Megemlékezés Székelyudvarhelyen

Megemlékezés Székelyudvarhelyen

2017. 06. 06.
Megosztás:

Székelyudvarhelyen a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én a Millenniumi emlékoszlopnál tartották a Trianon-napi megemlékezést. Az eseményt 2012 júniusa óta az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezi a Székely Nemzeti Tanáccsal és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalával közösen.

Megemlékezés Székelyudvarhelyen

A szónoklatok sorát Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere kezdte, beszédében hangsúlyozta az itthon maradás fontosságát. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, Lukács Bence Ákos konzul beszédében a kitartás szükségességét emelte ki. A politikai pártok részéről Ölvedi Zsolt az EMNP székelyudvarhelyi elnöke, míg az RMDSZ részéről Ványolós István önkormányzati képviselő szólt az egybegyűltekhez. Berecki Orbán Zsolt református lelkipásztor összetartozás-napi igei üzenetet tolmácsolt.

A rendezvényt a város egyesített kórusa (Balázs Ferenc Vegyeskar, Alla Breve Vegyeskar, Székely Dalegylet) előadása és szavalatok (Nyisztor Huba, Poncski Lilla) színesítették. Az idén a Csíksomlyói búcsúnak köszönhetően számos magyarországi turista és testvértelepülés képviselete is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

A Millenniumi emlékoszlop talapzatánál koszorút helyezett el az udvarhelyszéki EMNT, a székelyudvarhelyi Székely Tanács, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a testvértelepülések nevében Budavár Önkormányzata, a városi EMNP, az MPP, az RMDSZ, az Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Volt Politikai Foglyok Szervezete, a székelyudvarhelyi HVIM és a Jobbik, majd a megemlékezés a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA