2019. november. 13. szerda
Főoldal » Hírek » Még nem fejeződött be a rendszerváltás

Még nem fejeződött be a rendszerváltás

2013. 11. 27.
Megosztás:

Bárki, akármit mond, Tőkés László Temesvár hőse, az 1989-es forradalom szikrája marad – szögezte le Sánta Imre. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke tegnapi sajtóértekezletén elmondta azt is, hogy a szervezet által működtetett Demokrácia Központ hétfőtől új helyen várja a polgárokat.

A háromszéki EMNT kiáll országos elnöke, Tőkés László mellett – hangoztatta Sánta Imre.

Még nem fejeződött be a rendszerváltás

„Tőkés László 25 éve következetesen ugyanazt mondja, ugyanazt teszi: az autonómiáért, az erdélyi magyarság jogaiért küzd, és az, hogy most azok törnek pálcát fölötte, akik 1989 előtt is a hatalom hű kiszolgálói voltak, azt mutatja, hogy Romániában még nem fejeződött be a rendszerváltás” – mondta Sánta.

Tendenciózus volt a fordítás is, amiért most a cirkusz folyik: Tőkés László Tusnádfürdőn nem protektorátust kért Erdély fölött (amiként azt a román média szajkózza), hanem védhatalmi státuszt.

Sánta Imre magyarázattal is szolgált. A Tőkés által használt „védhatalmi státusz” két ország közötti szerződés értelmében jön létre, amely mentén az egyik ország ellenőrizheti a másik országban élő nemzeti kisebbség iránt tanúsított magatartást. Klasszikus példa erre Dél-Tirol, ahol Ausztria már akkor is felügyelhette a német kisebbség életkörülményeit, amikor még a régió formailag nem kapta meg a területi autonómiát.

Ettől eltérően, a „protektorátus” az erőszakról szól, amikor egy ország fennhatóságot gyakorol egy másik fölött, amiként például a két világháború között Németország tette Csehországgal.

Meglátása szerint nem az alkotmányellenes, hogy Tőkés védhatalmi státuszt kért, hanem az, hogy valakit, egy magát demokratikusnak nevező államban azért üldöznek, mert élt a szólás szabadságával. Különben is az egész csak ürügy: alig várták, hogy valaminek kapcsán ártani tudjanak a konokul autonómiát követelő volt püspöknek.

Az EMNT sepsiszéki elnöke elmondta: hétfőtől a Bánki Dónát utca 36 szám alatt, a piac környéki új székhelyükön várják a polgárokat. Továbbra is segítenek összeállítani az állampolgársági dossziékat, de egyre nagyobb szerepet kap munkájukban a regisztrációs kérések kezelése.

Visszakapott állampolgárságunk nem csak jogaink, hanem kötelezettségeink sorát is bővítette. Szerintem, ezek közé tartozik a jövő évi magyarországi választásokon való részvétel, hiszen nekünk sem mindegy, hogy olyan kormánya van-e az anyaországnak, amely számkivetettnek tekint bennünket, vagy olyan, amely felelősséget érez irántunk – mondta Sánta. Ahhoz azonban, hogy választani tudjunk előbb regisztrálnunk kell, és ebben is szívesen nyújtunk segítséget – tette hozzá az EMNT sepsiszéki elnöke.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA