2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Máthé László festőművészeti kiállítása Kézdivásárhelyen

Máthé László festőművészeti kiállítása Kézdivásárhelyen

2014. 09. 29.
Megosztás:

Kolozsvár egyik legrangosabb kiállítótermében, a Minervában megtartott első egyéni tárlata után szülővárosában mutatkozott be Máthé László pályakezdő festőművész, akinek tegnap este nyílt kiállítása a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben.

Máthé László festőművészeti kiállítása Kézdivásárhelyen

Házigazdaként Johann Taierling, a terem tulajdonosa köszöntötte a vendégeket és elmondta: Máthé László alkotásaival 2012-ben találkozott először az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által rendezett Magyar Festészet Napja alkalmával, ahol Máthé részt vett a kiállításon egy nagyméretű festményével. „Nagyon megfogott erőteljes ábrázolásmódja és László magas festőművészeti technikája. Egyik festménye azóta is díszíti a honosítást lebonyolító irodánkat.” – mondta Taierling, aki egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki elnöke is.

A művészt és nagyméretű olajfestményeit két tanára, Vetró B. András szobrász és Ütő Gusztáv festőművész mutatta be. "Bármely magyar - legyen az erdélyi, magyarországi vagy vajdasági - büszke lehet Máthé Lászlóra, mert a magyarságot képviseli" - hangsúlyozta Ütő Gusztáv, aki egykori tanítványát a hagyományok 21. századi átmentőjének nevezte.

A tárlat október végéig tekinthető meg a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA