2019. augusztus. 25. vasárnap
Főoldal » Hírek » Marosvásárhelyen kezdte erdélyi körútját Tőkés László

Marosvásárhelyen kezdte erdélyi körútját Tőkés László

2014. 05. 20.
Megosztás:

Marosvásárhely volt az első helyszíne Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi  Magyar Nemzeti Tanács elnökének erdélyi körútjának. Az Unió, Erdéllyel! című négyállomásos fórumsorozat első rendezvénye a Vártemplom Diakóniai Otthonában zajlott több mint száz érdeklődő részvételével.

Marosvásárhelyen kezdte erdélyi körútját Tőkés László

A fórum házigazdájaként Kincses Előd ügyvéd köszöntötte a hallgatóságot, majd röviden bemutatta Tőkés Lászlót. Kincses – aki 1989-ben is Tőkés ügyvédje volt – beszélt a 25 évvel ezelőtt az akkori temesvári református lelkész ellen indított kilakoltatási perről, és hangsúlyozta: Tőkés ellenállása indította el a kommunista diktatúra megbukását. Tőkés László ehhez kacsolódóan azt mondta: 1989-ben tulajdonképpen a temesvári parókia autonómiájáért harcolt, ebben a harcban pedig bátran kiállt mellette és segítette őt a családja és a gyülekezet.

Marosvásárhelyen kezdte erdélyi körútját Tőkés László

Annak kapcsán, hogy a május 25-i európai parlamenti választáson Magyarországon, a Fidesz–KDNP jelöltlistájának harmadik helyén indul, Tőkés László hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy a következőkben nem az erdélyi magyarok érdekeit képviselné Brüsszelben és Strasbourgban. Az erdélyi körútnak éppen az a célja, hogy azok a magyarok, akik rá szavaztak volna, megértsék, Tőkés ugyanazt képviseli majd, amit eddig is: az erdélyi magyar közösség érdekeit és önrendelkezés iránti vágyát. „Ízig-vérig erdélyi képviselőnek érzem magam, ekként fogok cselekedni az Európai Parlamentben is” – mondta.

Marosvásárhelyen kezdte erdélyi körútját Tőkés László

Tőkés László szólt az Orbán Viktor vezette budapesti kormány nemzetpolitikai erőfeszítéseiről is. Ennek a folyamatnak – mondta – Antall József hajdani kormányfő készítette elő a terepet, amikor kijelentette, hogy ő 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni. Az első Orbán-kormány előkészítette a magyar nemzet határok feletti egyesítését például a státustörvénnyel, a második folytatta az állampolgárság kiterjesztésével és a szavazati jog biztosításával, a harmadik pedig most továbbviszi ezt a folyamatot. Tőkés azt mondta: abban reménykedik, hogy az április 6-i országgyűlési választáson elért siker után a május 25-i EP-választáson is hasonló arányú Fidesz–KDNP-győzelem születik.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA