2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Magyar dalra, az EMNT hívására

Magyar dalra, az EMNT hívására

2013. 12. 27.
Megosztás:

Több száz magyar gyűlt össze Marosvásárhely főterén december 22-én, advent utolsó vasárnapján, hogy anyanyelvén énekeljen, magyar dalokkal várja a szent estét.

Magyar dalra, az EMNT hívására

„Marosvásárhelyen magyar közösségünket másodrendű polgárokként kezeli a városvezetés. Szilárd meggyőződésünk, hogy karácsonykor a Megváltót köszöntő magyar énekeknek helye van és helye kell legyen a város főterén. Magyar közösségünket megerősítendő karácsonyi éneklésre hívjuk a marosvásárhelyieket” – állt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke, Cseh Gábor által aláírt felhívásban, a magyarok pedig advent utolsó vasárnapján, december 22-én 12 és 14 óra között több csoportban érkeztek a főtéri feldíszített fenyőfához, mindenki az istentisztelet vagy mise után.

Az EMNT a Jézusra várva! című közös éneklési rendezvénnyel a karácsonyi hangulatot, az összetartozást kívánták megjeleníteni a város főterén, és ez sikerült is, hiszen a csípős hideg ellenére kisgyerekek, fiatalok és idősek, római katolikusok, reformátusok, unitáriusok és evangélikusok egyaránt gondolták úgy, hogy a magyar daloknak helyük van Marosvásárhelyen, és rövid időre birtokba vették a központi teret. Megannyi torokból felcsendült a Dicsőség mennyben az Istennek, az Ó, gyönyörűszép titokzatos éj, A kis Jézus megszületett, örvendjünk!, a Mennyből az angyal, a Pásztorok, pásztorok örvendezve, a Pásztorok, keljünk fel, gyorsan induljunk el és a Csendes éj, szentséges éj kezdetű dal.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA