2020. január. 24. péntek
Főoldal » Hírek » Lakossági fórum: lesz-e szobra Szent Lászlónak a nagyváradi főtéren?

Lakossági fórum: lesz-e szobra Szent Lászlónak a nagyváradi főtéren?

2015. 03. 20.
Megosztás:

Minden magyar politikai alakulat képviselte magát azon a lakossági fórumon, melyet a Szent László szobrot a váradi Szent László térre Facebook-csoport kezdeményezésére az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezett csütörtök este a városháza dísztermében. Nem jöttek el viszont az önkormányzat román illetékesei, hogy meghallgassák a magyarok álláspontját a főtér felújításával és a városalapító emlékének megőrzésével kapcsolatosan.

Lakossági fórum: lesz-e szobra Szent Lászlónak a nagyváradi főtéren?

Sztuflák Ede a civilek képviseletében örömét fejezte ki, hogy sikerült egy asztalhoz ültetni a politikai pártokat. Az aláírásgyűjtés menetét ismertette: eddig mintegy 2000 kézjegy gyűlt össze papíron és 1500 a petitieonline.com-on. Március 28-ig naponta 10 és 17 óra között a váradi Magnólia-téren is alá lehet írni. Az aláírásgyűjtés ötletgazdája úgy vélekedett: egy olyan Szent László-szobrot szeretnének, melyet minden nagyváradi lakos a magáénak érezhet, és amelynek turisztikai értéke is lehetne.

A moderátor szerepében Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke felhívta a figyelmet, hogy a civilek három hét alatt érték mindezt el. Megmutatták, hogy létezik Nagyváradon kritikus tömeg, miközben Mircea Mălan alpolgármester egyetlen európai érvet sem tud felhozni, hogy miért ellenzi a szoborállítást. Miért kellene most megtorpanni? – tette fel a kérdést Csomortányi. Hozzátette: a főteret 1924-ben újították fel utoljára, és minden esély megvan arra, hogy évtizedek telnek el, míg ismét munkálatokba kezdenek. A magyarok számára szimbolikus tehát Szent László főtéri térfoglalása.

Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke szerint most kell hangosan verni a dobot, míg nem késő. Felhívta a figyelmet, hogy a szoborállítás nem pártügy, hanem magyar ügy, ugyanis a váradi magyarság arculcsapásának számít, hogy az önkormányzatnak eszébe sem jutott a három román vonatkozású szobor mellett egy magyart is elhelyezni. Ez azt üzeni a magyaroknak, hogy csak akkor vagyunk fontosak, amikor adózunk. Török személy szerint úgy érzi, hogy meg kell előlegezni a bizalmat a románság felé, és a régi bronzszobrot kellene felállítani a főtéren. „Ha vigyázunk rá, akkor nem érhetik atrocitások” – fogalmazott.

Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke szintén azon az állásponton volt, hogy a Szent László szobornak a város szívében van a helye. Annak idején a vár volt a váradi élet központja, azért helyezték oda a városalapító szobrát. Zatykó meggyőződése, hogy nem szabad engedményeket tenni, mert teljesen kiszorulunk a főtérről. Rá kell venni a románságot, hogy a magyarok „bedarálása” helyett rá kell lépni az európai útra. Alkalmazzanak pozitív diszkriminációt a magyarokkal szemben, ugyanakkor a székelyföldi magyarok is az ott élő román kisebbséggel szemben. „Ha az alapítónkról lemondunk, akkor gyökereinkről mondunk le” – hangsúlyozta Zatykó.

A lakossági fórumon részt vettek az RMDSZ képviselői, köztük Kiss Sándor Bihar megyei elnök és Huszár István alpolgármester is, akik érdekképviseletük álláspontját ismertették.

A jelen lévő lakosok is kifejtették véleményüket. Konszenzus született arról, hogy nem szabad lemondani arról, hogy Szent Lászlónak emléket állítsanak a főtéren, ugyanakkor el kell fogadni az önkormányzat engedményeit is, hiszen fontos, hogy az Olaszi park visszakapja eredeti nevét, Rimanóczyról teret nevezzenek el, és a központi híd hivatalosan is Szent László nevét viselje. Azt viszont egyelőre hanyagolni kellene, hogy a Szent László király szobra a várba kerüljön, ameddig nem dől el a civil kezdeményezés sorsa.

A fórum végén Csomortányi István és Kiss Sándor ünnepélyesen aláírták a főtéri Szent László-szoborért indított aláírásgyűjtési kampány íveit. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA