2019. november. 13. szerda
Főoldal » Hírek » Labdarúgó kupát szervez az EMNT Udvarhelyen a Nemzeti Összetartozás Napján

Labdarúgó kupát szervez az EMNT Udvarhelyen a Nemzeti Összetartozás Napján

2013. 05. 29.
Megosztás:

Labdarúgó kupát szervez az EMNT Udvarhelyen a Nemzeti Összetartozás NapjánAz Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezete a Nemzeti Összetartozás Napja szellemében az idén is megemlékezést szervez a Trianoni döntés napján, június 4-én, kedden 17.30-tól. Az EMNT a székelyudvarhelyi Székely Tanáccsal és a székelyudvarhelyi Néppárttal közösen a városközpontban, a Millenniumi szobornál tart megemlékezést.

A Nemzeti Összetartozás napja alkalmából egy barátságos labdarúgó kupa megszervezését is tervezik, melyre meghívják a helyi sajtó, a helyi RMDSZ és MPP válogatottjait is. „Azt reméljük, hogy amennyiben mindannyian elfogadják a meghívást, sikerül e nevezetes nap szellemében felülkerekedni a napi politikai vitákon és példát mutatni az együttműködésre” – hangzott el Nagy Pál, az udvarhelyszéki EMNT elnöke (a fotón jobbra), valamint Jakab Attila városi tanácsos, az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyszéki szervezete elnökének közös sajtótájékoztatóján, május 28-án.

Jakab Attila a városközponti, mindenki által Patkónak nevezett téren végzett felújítási munkálatokkal kapcsolatban kifejtette: egyetért azzal a civil kezdeményezéssel, amely azt követeli, hogy a felújítások alkalmával helyezzék vissza a Patkóba azt az öt címert, amelyet a kommunista rezsim ideje alatt eltávolítottak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a városban több olyan közintézmény található, amelynek falán, homlokzatán fellelhető akár Magyarország, akár Udvarhely címere és nem ártana azokra is figyelmet szentelni, hogy ezek a ránk hagyományozott örökségek megmaradjanak és büszkék lehessünk rá.

Az EMNT és a Civil Kurázsi Egyesület közös programja, a Magyarul csak helyesen, szépen!  csatlakozni kíván a Civilek Háromszékért Szövetség kezdeményezéséhez. Ők arra kérték az iskolaigazgatókat és pedagógusokat, hogy éljenek az anyanyelv használatának jogával, és az év végén magyar nyelven írják a minősítéseket az értesítőkbe. A Civil Kurázsi Egyesület, közösen az Udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal levélben kéri fel az iskolaigazgatókon kívül az Udvarhelyszéki RMDSZ parlamenti képviselőit is, hogy álljanak az ügy mellé, és próbáljanak kidolgozni olyan módosító határozattervezetet az oktatási törvényhez, amelynek elfogadásával lehetővé válik, hogy a naplókban, ellenőrzőkben magyar nyelven is olvashatóak legyenek a minősítések. A levelet a szervezet a Romániai Magyar Pedagógusok Szervezetéhez is eljuttatja.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA