2020. február. 16. vasárnap
Főoldal » Hírek » Külön standnál regisztrál az EMNT a Szent György Napokon

Külön standnál regisztrál az EMNT a Szent György Napokon

2017. 04. 26.
Megosztás:

Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatót Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke, Kolcza István, a Minta ifjúsági szervezet alelnöke, valamint Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. Az eseményen elhangzott: a Szent György Napokon az EMNT standjánál segítenek a magyar állampolgároknak regisztrálni a választói névjegyzékbe.

Külön standnál regisztrál az EMNT a Szent György Napokon

Bálint József beszámolt a hétvégén udvarhelyen ülésező Országos Önkormányzati Tanács, valamint a Néppárt V. Országos Küldöttgyűlésének eseményeiről, majd kitért a Kós Károly Szakképző Líceum ügyére is. A politikus elmondta: a Közigazgatási Bíróságra várnak, hogy kitűzze az első tárgyalást az ügyben, melytől azt várják, hogy felfüggesztésre kerül az a tanácshatározat, amely gyakorlatilag ellehetetlenítené az iskola működését. Bálint hozzátette: aláírásgyűjtési akciójuk eredményeként már több mint ezer szignót sikerült összegyűjteniük, s az elkövetkezőkben is folytatni kívánják az aláírások gyűjtését – így például a Szent György Napokon is, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sátránál.

Kolcza István elmondta: az hogy a Néppárt elnökségébe egy ifjúsági ügyekért felelő alelnök is bekerült – Tőke Ervin Minta-elnök személyében –, azt üzeni a nyilvánosságnak, hogy a Néppárt számára fontos az erdélyi magyar fiatalok ügye, az itthon maradás feltételeinek biztosítása és a tervezhető jövő megteremtése. Kolcza hozzátette: a Minta folytatja a megkezdett munkát és Erdély számos településén törekednek arra, hogy utánpótolást biztosítsanak a Néppárt számára.

Tiboldi László a márciusban elindított regisztrációs kampányra hívta fel a sajtó figyelmét. Az EMNT alelnöke elmondta: kampányukkal arra szeretnék felhívni az erdélyi magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben részt kívánnak venni a 2018-as magyarországi választásokon, úgy előtte regisztrálniuk kell magukat a választói névjegyzékben, mely folyamatban – a honosítási- és egyéb ügyekkel egyetemben – az EMNT Demokrácia-központok munkatársai segítenek. Tiboldi azt is hozzátette, hogy aki még nem kérvényezte a magyar állampolgárságot, de szeretne részt venni a közelgő magyarországi választáson, az legkésőbb 2017 júliusáig indítsa el a honosítási folyamatot. Az EMNT alelnöke elmondta: bár nagy feladat a közel 300 ezer még nem regisztrált állampolgár elérése, az EMNT Demokrácia-központok munkatársai készen állnak erre is. „A 2014-es magyarországi választások idején 85 ezer regisztrációt sikerült lebonyolítanunk, az EMNT és a Néppárt munkatársai és önkéntesei pedig több mint 62 ezer levélszavazatot gyűjtöttek be. A 2016-os népszavazás alkalmával 270 településről 40 ezer levélszavazatot gyűjtöttünk be, s ugyanígy igyekszünk helyt állni a 2018-as választások során is. A magyar kormány és a külképviseletek visszajelzései arról árulkodtak, hogy kollégáink minden eddigi alkalommal pontosan és jól dolgoztak” – jelentette ki Tiboldi László. Az EMNT vezetői korábban is hangsúlyozták: a választással, regisztrációval vagy honosodással kapcsolatos bármilyen kérdésben fel lehet keresni az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központokat, valamint további információk kérhetőek a 0264 308 208-as központi tudakozószámon.

A Szent György Napokon (péntektől vasárnapig) 10 és 17 óra között bárki felkeresheti az EMNT sátrát, ahol regisztrálhat és további hasznos információkat tudhat meg az EMNT Demokrácia-központok által nyújtott szolgáltatásokról.   

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA