2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » „Közös” ünneplés, kettős mérce Érmihályfalván

„Közös” ünneplés, kettős mérce Érmihályfalván

2013. 10. 28.
Megosztás:

Biztosan sokan emlékeznek az egy évvel ezelőtti érmihályfalvi politikai adok-kapokra, melynek a részletei a helyi és a megyei sajtót is bejárták. A korábbi években az október 23-i megemlékezéseket a város szervezte, a tavalyi évben viszont az RMDSZ pártrendezvényként hirdette meg. Emiatt a Néppárt saját megemlékezés megszervezése mellett döntött. Ez a külön rendezvény indította el a támadássorozatot az RMDSZ részéről a már megszokott jelszavak mentén. A többszöri pengeváltást követően az RMDSZ és a Néppárt helyi elnökei – Nyakó József és dr. Szilágyi Ferenc – egy találkozó keretében tisztázták a nézeteltéréseket, és a jövőre nézve a közös nemzeti megemlékezésekről egyeztek meg.

Mindezek fényében meglepőnek tartjuk, hogy az idén is kísértetiesen megismétlődött a tavalyi forgatókönyv. A várakozásokkal ellentétben idén nem a magyar egyházak, vagy éppen a magyar vezetésű önkormányzat hirdetett megemlékezést, hanem az RMDSZ. Ennek ellenére a Néppárt helyi szervezete úgy döntött, hogy tartja magát a korábbi megállapodáshoz, és egyoldalú gesztust gyakorolva részt vesz a rendezvényen, és a résztvevő civil szférával együtt segít azt valóban össznemzeti magyar ünneppé tenni. Részvételi szándékunkat időben jeleztük. Bár korábban úgy tűnt, hogy annak nincsen akadálya, végül kedd délután (október 22-én) a polgármester úr személyesen jelzett vissza, hogy a Néppárt megyei elnöke mégsem kaphat szót a nemzeti ünnepen.

„Közös” ünneplés, kettős mérce Érmihályfalván

Sajnálatosnak tartjuk, hogy napjainkban nem létezik olyan megoldás Érmihályfalván, hogy az ellenzék is méltóképpen ünnepelhessen a nemzeti napokon. Sajnálatosnak tartjuk mindezt, mert a tavalyi megbeszélésnek ez volt a tulajdonképpeni értelme. Bár csak szóbeli megállapodás született, úgy tűnik, hogy az adott szónak nincs már értéke.

Híven jellemzi közösségünk jelenlegi helyzetét, hogy a mai napig sem emlékezhetünk szabadon hőseinkre. Ezt jól mutatja az a tény, hogy amíg az ünnepi megemlékezésen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közös szabadságunkról beszélt, addig az avatott emlékművön szereplő névsorba a szervezők nem merték felírni a mihályfalvi csoport vezetője, Sas Kálmán kivégzett helyi lelkész nevét, mivel személyét a román hatóságok mai napig sem rehabilitálták. Miféle szabadságról beszélhetünk, ha nem merjük hőseink nevét kőbe vésni? Bár a szervezők bevallása szerint az érmelléki város mártírját az emlékműre vésett sasmadárral "jelképezték", sokan adtak hangot felháborodásuknak ezen gyávaság miatt, mely a „kis lépések politikájának” újabb méltatlan megnyilvánulása.

Sokatmondó tény ugyanakkor az is, hogy mikor azon vértanúinkról emlékezünk, akik a szabadságjogokért, és köztük a szólásszabadságért küzdöttek, a szervezők – köztük volt pártfunkcionáriusok – maguk is korlátozzák azt, s ezzel nem az 56-os érmihályfalvi csoport tagjaival, hanem az akkori elnyomókkal vállalnak sorsközösséget.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

és az Erdélyi Magyar Néppárt érmihályfalvi szervezete

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA