2020. február. 17. hétfő
Főoldal » Hírek » Közös tanácskozásra készül az EMNT és az SZNT

Közös tanácskozásra készül az EMNT és az SZNT

Holnap (június 3-án, szerdán) tartják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács közös Küldöttgyűlését, mely alkalom azért is rendkívüli, mert az elmúlt tíz évben hasonló méretű közös tanácskozásra nem volt példa a két szervezet történetében. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában sorra kerülő ülésen közel 300 küldött vesz részt, hogy megerősítsék a két szervezet közti partneri kapcsolatot, meghatározzák az elkövetkező időszak cselekvési tervét, valamint javaslatokat fogadjanak el a partiumi és székelyföldi autonómiakoncepciók tárgyában.

 Közös tanácskozásra készül az EMNT és az SZNT

A 15.00 órától kezdődő közös Küldöttgyűlésen Tőkés László és Izsák Balázs értékelik az eltelt időszak közéleti eseményeit, valamint az EMNT és az SZNT partneri kapcsolatát, majd a meghívottak köszöntőbeszédei után kezdetét veszi a határozati javaslatok előterjesztése és elfogadása. A tanácskozáson megvitatásra kerül a Székely Nemzeti Tanács autonómiatervezetének kiegészítésére vonatkozó javaslat, és a Partiumi Autonómiatanács előterjesztése a Partium sajátos jogállásáról, valamint várhatóan közös állásfoglalás születik a Székelyföld és a Partium zászlóinak ügyében. Napirenden lesz továbbá a személyi elvű és a területi autonómiára, valamint a sajátos jogállású önkormányzatok autonómiájára vonatkozó tervezetek közös képviseletéről szóló elvi nyilatkozat, valamint egy állásfoglalás a romániai állampolgári törvénykezdeményezés szabályozásának antidemokratikus jellegéről. A küldöttek egy nyílt levelet fogalmaznak meg és fogadnak el, melyet Markku Markkula úrnak, a Régiók Európai Bizottságaelnökének címeznek a székelyföldi területi autonómia támogatása érdekében, valamint megalakítják azt az állampolgári kezdeményező bizottságot, melynek feladata a Székelyföld autonómiastatútumának benyújtása lesz. A közös Küldöttgyűlésen döntenek Székelyföld határainak kivilágításáról, melyről korábban a két szervezet külön közleményben is hírt adott, végezetül pedig a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának kiegészítésére és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Alapszabályzatának módosítására kerül sor.

A tanácskozásra a szervezők szeretettel várják a sajtó képviselőit, akik a helyszíni regisztráció után szabadon részt vehetnek a teljes eseményen. Az EMNT és az SZNT elnökének sajtótájékoztatójára a helyszínen, a Küldöttgyűlés szünetében, kerül sor.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA