2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » Közös támogatással alakult meg az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság

Közös támogatással alakult meg az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság

2015. 11. 20.
Megosztás:

Kolozsváron november 19-én megalakult az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság, melynek tagjai országos jelentőségű civil szervezetek képviselői. Az Értéktár Bizottság megalakulásának alapja a magyar kormány által a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény, melynek idei módosításával lehetővé vált, hogy a külhoni nemzetrészek is magyarországi mintára bekapcsolódjanak a magyar nemzeti értéktár létrehozásába. A törvény értelmében a külhoni nemzetrészek által létrehozott értéktár bizottságok elfogadásához szükség van a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tagszervezeteinek ajánlására. Ennek értelmében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt az ősz folyamán két alkalommal kezdeményezte az erdélyi MÁÉRT-tagszervezetek – az RMDSZ, az MPP, az EMNT és a Néppárt – közti politikai egyeztetést annak érdekében, hogy elkerüljük a párhuzamos szervezést. Erre vonatkozó leveleinkre nem kaptunk választ. Bár ilyenformán az ilyenkor célszerű előzetes politikai egyeztetés elmaradt, fontosnak tartjuk, hogy a magyar kormány nemzetpolitikai programjai esetében mindannyian képesek legyünk felülemelkedni a pártpolitikai érdekeken és az ügyszolgálat fontosabb legyen a szervezetek versengésénél. Ezt a szempontot helyeztük előtérbe, amikor tegnap az alakuló ülés előtt Sándor Krisztina, az EMNT és a Néppárt nevében megegyezett Hegedűs Csillával, az RMDSZ ügyvezető alelnökével abban, hogy ezt a bizottságot a négy erdélyi MÁÉRT-tagszervezet közös támogatásával hozzák létre.

A működési szabályzat tíz tagot határozott meg, a következők szerint: Kovács Lehel István elnök, az Erdélyi Kárpát-Egyesület, Sipos Gábor elnök, az Erdélyi Múzeum Egyesület, dr. Szémán Péter elnök, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató akadémikus, a Kriza János Néprajzi Társaság, Muhi Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség Tudományos Tanácsának, Márton István, a Székely Termék Hargita megyei Vidékfejlesztési Egyesület, Hegedűs Csilla, a Transylvania Trust, Sebestyén Csaba elnök, a Romániai Magyar Gazdák Egyesület, Boda Szabolcs elnök, az Élő Erdély Egyesület és Nagy József Barna, a Szent László Egyesület által.

Meggyőződésünk, hogy fontos lépés a közös támogatással létrehozott Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság. A MÁÉRT-ban résztvevő szervezetek szerepe a folyamat segítése, támogatása, és ebben jó, ha elkerüljük a versengést vagy a téma kisajátítását – hangsúlyozta az alakuló ülésen részt vevő Sándor Krisztina.

A továbbiakban szorgalmazzuk, hogy lehetőleg Erdély minél több településén, tájegységében és régiós szinteken is létrejöjjenek azok az értéktár bizottságok, melyek az adott településen, térségben a nemzeti értékek leltárát elkészítik. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ebbe a folyamatba bárki bekapcsolódhat, akár intézményi vagy szervezeti háttér nélkül is. Az értéktár bizottságok létrehozásához továbbra is szükséges egy MÁÉRT-tagszervezet ajánlása. Ezek alakulásáról szóló tájékoztatást nyilvántartás céljából el lehet küldeni a magyarországi Hungarikum Bizottságnak, és immár az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságnak is.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Elnökségei

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA