2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Közlemény

Közlemény

2014. 02. 20.
Megosztás:

KözleményA Szatmári Magyar Hírlap 2014. február 19. lapszámában arról olvashatunk, hogy az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke szerint (több tucat személy jelezte nekik) az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmárnémeti irodájából elküldik a honosítást, visszahonosítást kérőket.

Ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak és egy sajnálatos félreértésen alapulnak. Az EMNT irodahálózata jelen pillanatban a regisztrációban való segítségnyújtást tekinti a honosítás mellett a legfontosabbnak. Egyértelműen következik ebből, hogy a honosítást éppen olyan fontosnak tartjuk, mint eddig, munkatársaink éppúgy segítenek minden hozzánk fordulónak, mint eddig is tették.

Szatmárnémeti irodánk egész Erdélyben a legtöbbet honosító irodáink közé tartozik. Elég csak annyit mondanunk, hogy legutóbb, február 10-én, 57 honosítási kérelmet vettek át az irodánkban a konzulátus munkatársai, de február 14-én is volt konzuli nap az irodában, ahol szintén átvettek jó pár honosítási kérelmet.

A konzulátus munkatársai, a regisztrációs folyamatot elősegítendő, minden héten jelen vannak szatmárnémeti irodánkban is (éppúgy, mint pl. Nagyváradon). Egyik héten anyakönyvi kivonatokat osztanak ki, de átvesznek honosítási kérelmeket is, a másik héten pedig honosítási kérelmeket vesznek át, nem osztanak anyakönyvi kivonatokat.

Történik mindez azért, mert a honosítás iránti igény a regisztrációs folyamat elindultával nemhogy csökkent volna, hanem éppenséggel nőt. Ezért mind a honosítást, mind a regisztrációt a konzulátus és az EMNT-irodák egyformán fontosnak tartják.

Irodáinkban a honosítást és a regisztrációt is nemzetépítésnek fogjuk fel, ezért alázattal, szakértelemmel, tisztességgel, az egységes és összetartó magyar nemzetbe vetett hittel végezzük.

Tisztelettel kérjük az RMDSZ szatmári vezetését, hogy ők is próbáljanak így közelíteni ehhez a kérdéshez, ne süllyesszék a pártpolitikai érdekek szintjére az össznemzeti érdekeket. Ne a vádaskodásokkal foglalkozzanak, ne próbálják a megosztást erőltetni, hanem – ha tudnak – segítsenek és éppen úgy mint mi, a nemzeti egységet és az összetartást tekintsék a legfontosabbnak ebben a kérdésben.

Az EMNT a Magyar Kormány stratégiai partnere a honosítás folyamatában. Az RMDSZ felkapaszkodott arra a vonatra, amelyik a honosítást végzi. Arra kérjük az RMDSZ-t, hogy ha már itt vannak, ne siklasszák ki és ne tereljék mellékvágányra ezt a vonatot.

Végezetül minden érdeklődő figyelmébe ajánljuk, hogy irodahálózatunk minden irodájában jelenleg és a jövőben is mindenkit szeretettel várunk, aki honosítási, visszahonosítási kérelmét szeretné összeállíttatni. Munkatársaink naprakész információkkal, a legfelkészültebben várják a magyar állampolgárok népes táborába az érdeklődőket.

Mindezek mellett, március 22-ig (eddig a napig lehet regisztrálni az április 6-i magyarországi országgyűlési választásokra) a regisztrációs folyamatban is segítünk minden érdeklődőnek.

Ezúton is arra buzdítunk minden erdélyi magyart, aki még nem tette meg, hogy kérje a visszahonosítást, honosítást és arra biztatunk minden erdélyi magyar állampolgárt, hogy regisztráltassa magát a választásokra.

Nagyvárad, 2013. február 20.

 

Nagy József Barna,

az EMNT Partiumi régióelnöke

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA