2019. augusztus. 25. vasárnap
Főoldal » Hírek » Közlemény az ukrajnai helyzetről

Közlemény az ukrajnai helyzetről

2015. 01. 15.

Strasbourgi ülésszakán, ma szavaz az Európai Parlament arról a határozatról, amely a jelenlegi ukrajnai helyzetet, valamint az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatokat veszi számba. Az Európai Néppárt határozati szövegjavaslatában következetesen kiáll eddigi álláspontja mellett, beleértve a Moszkvával szemben bevezetett szankciók fenntartását, szükség szerint pedig azok szigorítását. A dokumentum – egyebek mellett – egy egész sor pénzügyi, humanitárius és energiabiztonsági intézkedést irányoz elő Ukrajna támogatására.

Az ukrajnai helyzet tegnap esti vitájában Tőkés László európai képviselő rövid felszólalásában a Kelet és Nyugat ütközőzónájában lévő ország európai hovatartozásának megerősítése és támogatása mellett foglalt állást, külön is kitérve az Oroszországot sújtó, az EU tagországait és az Egyesült Államokat is nem egyszer megosztó szankciópolitikára.

Amint az közismert, egyes uniós országok maguk is súlyos hátrányokat szenvednek az oroszellenes szankciók miatt. A „puha álláspont” képviselői ezek felülvizsgálatát kívánják, sőt még Barack Obama elnök sem híve a büntetőintézkedések egyoldalú fokozásának. Az Európai Tanács a tavaly szeptemberi minszki egyezmény betartásától teszi függővé az eddig bevezetett szankciók enyhítését, illetve feloldását. Orbán Viktor miniszterelnök viszont az ukrán válság kezelése vonatkozásában is „a magyar érdeket” helyezi előtérbe.

Erdélyi képviselőnk véleménye megegyezik azokéval, akik szerint a gazdasági büntetőintézkedések önmagukban nem vezetnek eredményre, mint ahogyan a katonai konfrontáció sem jelent kiutat az orosz–ukrán válságból. Ezeken túlmenően: a jelenlegi eurázsiai-euroatlanti geopolitikai szembenállásra politikai megoldást kell keresni –hangsúlyozta felszólalásában Tőkés László.

Zárszavában Federica Mogherini külügyi főképviselő a tárgyalóasztalnál való válságmegoldás-keresésre helyezte a hangsúlyt, ezzel együtt viszont a szankciók következetes alkalmazásához is ragaszkodott.

F E L S Z Ó L A L Á S

az ukrajnai helyzet tárgyában

Negyed századdal az orosz-szovjet birodalom felbomlása és Európa újraegyesülésének kezdete után teljes szolidaritásunkról és föltétlen támogatásunkról kell biztosítanunk az Unióhoz csatlakozó Ukrajnát.

Európai néppárti és magyar álláspont szerint pénzügyi, gazdasági, humanitárius téren minden segítséget meg kell adnunk „a hadüzenet nélküli hadiállapotban” (Arszenyij Jacenyuk) lévő keleti partnerünknek, és a minszki egyezmény maradéktalan megvalósulásáig az Oroszországot sújtó szankciókat is hatályban kell tartanunk.

Hosszú távon azonban a gazdasági és a katonai eszközök önmagukban nem vezethetnek eredményre. A formálódó új eurázsiai világhatalmi központ és az euro-atlanti szövetség geopolitikai erőterében politikai megoldásra van szükség az orosz-ukrán-európai konfrontációra, illetve az ukrajnai válsághelyzetre.

Strasbourg, 2015. január 14.

Tőkés László
EP-képviselő