2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Közel 700 látogató A hallgatás fala csíkszeredai állomásán

Közel 700 látogató A hallgatás fala csíkszeredai állomásán

2015. 03. 02.
Megosztás:

Közel 700-an – főként diákok – voltak kíváncsiak a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum Bástya termében kiállított A hallgatás fala című tárlatra.

Közel 700 látogató A hallgatás fala csíkszeredai állomásán

A pénteken megnyílt kiállítás az 1989-es forradalom eseményeit, a temesvári történéseket és Tőkés László forradalmi szerepét mutatatta be. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett kiállítás Erdély több városába is ellátogatott már, emlékezve és emlékeztetve látogatóit a 25 évvel ezelőtt végbement rendszerváltó folyamatokra.

A pénteki, csíkszeredai megnyitón Antal Attila alpolgármester kijelentette: a kiállításnak – melyet Brüsszelben is bemutattak már – köszönhetően a nagyvilág is megtudhatja, az erdélyi magyarság milyen szerepet játszott a romániai rendszerváltozásban. Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a diktatórikus rendszerek egyik sajátossága, hogy gátat szabnak az emberben természetétől fogva meglévő szabadságnak, s megteremtik a hallgatás falait. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke köszöntőjében elmondta: az elmúlt 25 évben a román közbeszédben megpróbálták relativizálni Tőkés László és az erdélyi magyarság szerepét, valamint a temesvári események fontosságát. Annak érdekében, hogy a fiatalabb generáció is tisztában legyen közössége múltjával, az EMNT fontosnak tartotta A hallgatás fala című kiállítást minél több erdélyi városba elvinni.

A tárlat március 4-én a sepsiszentgyörgyi Míves Házban, március 9-10. között pedig Kolozsváron, a Sapientia EMTE Tordai úti stúdiótermében lesz megtekinthető. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA