2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » Konferencia a kisebbségi jogérvényesítésről

Konferencia a kisebbségi jogérvényesítésről

2014. 11. 28.
Megosztás:

Jogérvényesítés a gyakorlatban – Székelyföldtől a Délvidékig II. címmel szerveztek kisebbségvédelmi konferenciát Budapesten. A Kisebbségi Jogvédő Szervezet meghívásából és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével két erdélyi szakember is részt vett a tanácskozáson.

A külhoni magyar közösségek nemzeti jogvédelmi tevékenységét áttekintő november 27-i konferencián szó volt a Székely Nemzeti Tanácshoz köthető európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos perről, valamint a Mikó Imre Kollégium ügyének fejleményeiről is.

Kátai Zsuzsanna, az EMNT sepsiszéki elnöke beszámolójában elmondta: közel három éve foglalkozik Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen jogi tanácsadással, s az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, nagy szükség van az ilyen jellegű, önkéntességen alapuló szolgáltatásokra.

Szintén az EMNT közvetítésével vett részt a konferencián Kis Júlia ügyvéd, a Jogainkért Egyesület elnöke is. A kolozsvári szakember bemutatta az Egyesület eddigi tevékenységét, és külön kitért az iskolások számára meghirdetett tájékoztató programjukra. Kis Júlia elmondta: igyekeznek minél több iskolába eljutni, ahol a diákoknak – a jogi nyelvezettől eltérő módon – érthető formában magyarázzák el jogaikat és kötelezettségeiket, ugyanakkor tervezik – szintén diákok számára – egy kiadvány megjelentetését is. Kis Júlia beszámolt a Jogaink Romániában magyarul című ismeretterjesztő könyv elkészültéről is, mely a legalapvetőbb jogi tudnivalókat gyűjti egy helyre, érthető, magyar nyelven. A jogsegélyszolgálat kapcsán Kis hozzátette: rendszeresen tartanak fogadóórákat, ahol segítenek a magyar nyelvű állampolgároknak eligazodni a román jogrendszerben.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA