2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Klaus Johannis belpolitikáért felelős tanácsosával tárgyalt az EMNT küldöttsége

Klaus Johannis belpolitikáért felelős tanácsosával tárgyalt az EMNT küldöttsége

2015. 04. 09.
Megosztás:

Szerda délben a romániai államelnöki hivatal belpolitikáért felelős elnöki tanácsosával, Laurențiu-Mihai Ștefannal, találkozott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége a bukaresti Cotroceni-palotában.

Sándor Krisztina ügyvezető elnök, valamint Mátis Jenő és Nagy Pál alelnökök az autonómia, a regionális átszervezés, a magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamata, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tárgykörében egyeztettek az államelnöki hivatal belpolitikai tanácsadójával.

Korábbi sajtótájékoztatóján Tőkés László, az EMNT elnöke arról számolt be, hogy találkozót kért a román államelnöktől, s e megkeresés nyomán jöhetett létre az EMNT küldöttsége és az elnöki tanácsos közti találkozó.

Sándor Krisztina ügyvezető elnök röviden ismertette az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét és célkitűzéseit, valamint a Demokrácia Központok munkáját. Mátis Jenő alelnök az Erdélyi Magyar Néppárt regionalizációs kerettörvény-tervezetét mutatta be, Nagy Pál alelnök pedig az eddig elkészült autonómiatervezeteket ismertette, majd átadták a Székely Nemzeti Tanács által 2004-ben a törvényhozáshoz benyújtott tervezetét. Az EMNT vezetői hangsúlyozták: az autonómia Románia minden lakosának érdekeit szolgálná, és az erdélyi magyar közösség fejlődésének garanciája.

A megbeszélésen Laurențiu-Mihai Ștefan értékelte, hogy az EMNT képviselői személyesen tájékoztatták a szervezet tevékenységéről és az általuk képviselt kérdésekről. Az elnöki tanácsos elmondta: a szerdai találkozóhoz hasonló egyeztetések kiváló lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy – a magyar-magyar és a magyar-román párbeszéd nyomán – megtalálják azokat a törvényi és intézményi kereteket, melyek alkalmazásával Románia minden lakosának anyagi és szellemi jólétét biztosíthatják. Laurențiu-Mihai Ștefan felhívta a figyelmet arra, hogy a közéleti témákban megjelenő nyilatkozatok és tudományos munkák, valamint a magyar közösségen belüli politikai viták – a nyelvi korlátok miatt – sok esetben elérhetetlenek a szélesebb romániai közvélemény számára, ezért – véleménye szerint – minden lehetőséget meg kellene ragadni e probléma megoldására.

A találkozón Sándor Krisztina kitért a magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának kérdéskörére, valamint szóba került a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem keretén belül létrehozandó magyar oktatási vonal megoldatlan ügye is.

Az EMNT képviselői megegyeztek Laurențiu-Mihai Ștefannal, hogy rendszeresítik az egyeztetéseket, és az államelnöki hivatal rendelkezésére bocsájtják a magyar közösség ügyeit érintő szakmai anyagokat.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA