2019. július. 24. szerda
Főoldal » Hírek » Kivésett szabadság

Kivésett szabadság

2014. 09. 24.
Megosztás:

Az 1989. évi kelet-közép-európai rendszerváltozás negyedszázados évfordulójának idei Emlékéve keretében Horváth Ernő fotóművész Kivésett szabadság című vándorkiállításának soron következő helyszíne volt a brüsszeli Balassi Intézet. A berlini fal vésővel, csákánnyal és szabad kézzel való lebontásának előtörténetét bemutató válogatás ősbemutatóját tavaly decemberben tartották Drezdában, idei budapesti kiállítását követően pedig hosszú vándorútra indult, melynek – többek között – Bécs, Berlin és Temesvár is az állomásai közé tartoznak.

Kivésett szabadság

Horváth Ernő fotóművész

A mai brüsszeli kiállítást Szájer József európai képviselő, a néppárti EP-frakció alelnöke nyitotta meg. Egyebek mellett elmondta, hogy a Zala megyei születésű fotóriporter Budapesttől Berlinig és Temesvártól Moszkváig terjedően a huszonöt évvel ezelőtti rendszerváltozás szinte valamennyi helyszínét végigjárta és dokumentálta. Magyar viszonylatban kiállításán ott látjuk az 1988–89-es budapesti tömegmegmozdulásokról, köztük a Ceauşescu-féle erdélyi falurombolás elleni tüntetésről, valamint a Nagy Imre és mártírtársai temetéséről szóló fényképeket, nem utolsó sorban pedig a Páneurópai Piknik bemutatását, mely közvetlen módon vezetett el a vasfüggöny lebontásához. A magyar kormány támogatásával megvalósult kiállítás célja az, hogy feltárja a történeti összefüggéseket, s hogy a felnövekvő fiatal nemzedékekkel megismertesse saját történelmüket, valamint azt, hogy a szabadság nem magától értetődő adottság, hanem azért minden időben meg kellett/meg kell küzdeni – mondta Szájer József.

A tárlatbemutatót kerekasztal-megbeszélés követte, Vitézy Zsófiának, a Balassi Intézet igazgatójának vezetésével. Bevezetésképpen a kerekasztal meghívottai, úgymint Sandra Kalniete, a lettországi rendszerváltozás vezető személyisége, valamint Szájer József, a rendszerváltó Fidesz egyik alapító tagja és Tőkés László egykori temesvári lelkipásztor osztották meg emlékeiket az országaikban végbement forradalmi eseményekkel kapcsolatosan. A lettországi politikusnő a balti államok függetlensége kivívásának folyamatáról szólt, felidézve annak a Tallin–Riga–Vilnius útvonalon kialakított, több mint 600 km hosszú élőláncnak a létrejöttét, mely – jelképes értelemben – a „szabadság útját” jelentette számukra. Erdélyi képviselőnk a temesvári református gyülekezeti ellenállás fejlődéstörténetét ismertette, külön is kitérve a Temesvári Egyházmegye lelkészi karának a falurombolás ördögi terve elleni, szinte egyedülálló fellépésére, valamint a „Temesvár szellemének” elnevezett azon ökumenikus szolidaritásra, mely a soknemzetiségű és sokvallású város lakosságát egyik napról a másikra egymás mellé állította a kommunista diktatúra ellenében.

Kérdésre válaszolva Tőkés László abból az üzenetből idézett, melyet akkoriban a sopronpusztai Páneurópai Piknik részvevőihez intézett: A „külső falak” mellett „elkezdtük bontani belső falainkat. A hallgatás, a félelem, az önkorlátozás falait… A kölcsönös bizalmatlanság drótsövényeit”. A berlini fal párhuzamát alkalmazva rámutatott arra, hogy a Keletet Nyugattól elválasztó vasfüggönyhöz hasonlóan Temesváron azok a „trianoni határfalak” is leomlottak, melyek évtizedekre terjedően és mesterséges módon a magyarokat választották el a magyaroktól.

Az est befejezéseképpen a kerekasztal-konferencia meghívottai a közönség kérdéseire válaszoltak. Az eltelt huszonöt esztendő mérlegét megvonva világossá vált, hogy Lettországban és Magyarországon az 1989-ben elkezdődött rendszerváltozás folyamata immár visszafordíthatatlannak tekinthető. Ezzel szemben viszont Romániában Victor Ponta miniszterelnök valószínűsíthető államfővé választása egy további mandátum idejére hosszabbítaná meg a nacionálkommunista visszarendeződést.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA