2020. január. 21. kedd
Főoldal » Hírek » Kiállunk a Székely Szabadság Napja mellett!

Kiállunk a Székely Szabadság Napja mellett!

2015. 02. 20.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Elnöksége kiáll a Székely Szabadság Napja mellett, és tiltakozik a marosvásárhelyi polgármester azon határozata ellen, mellyel idén is ellehetetleníteni igyekszik a megmozdulás békés és gondmentes lezajlását.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az idei évet egy megújuló stratégiai partnerség jegyében kezdte a Székely Nemzeti Tanáccsal. Ennek jegyében, idén is arra készülünk, hogy március 10-én ott legyünk Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél, jogos közösségi igényeink kifejezéseképpen.

Marosvásárhely mára már „frontvárosává” vált a magyar jogküzdelmeknek. A „Fekete március” 25. évfordulójához közeledve, sajnos nem számolhatunk be számottevő előrelépésről – sem a városban élő magyar és román közösségek viszonyában, sem az erdélyi magyarság helyzetének javulása tekintetében. Éppen ellenkezőleg, Marosvásárhely manapság sokkal inkább a '90-es évek funari Kolozsvárjához hasonlítható. Mint ahogyan akkor és ott, a kialakult helyzetért jelenleg itt is elsősorban a város első számú vezetőjére hárul a felelősség. Dorin Florea polgármester szándékosan torzít és csúsztat a mindenkori marosvásárhelyi március 10-i eseményekkel kapcsolatban, s erre csak ráerősítenek az önkormányzatis vezetőmunkatársai – holott jól tudják: a város és Erdély magyarsága a legkevésbé sem vádolható rendbontással, etnikai hangulatkeltéssel.

Számunkra nyilvánvaló, hogy a Székely Szabadság Napjának idei kimeneteléért elsőrenden a többségi városvezetést terheli a felelősség. Az Európai Unióban s benne Marosvásárhelyen a gyülekezés, valamint a szólás szabadsága szent és sérthetetlen. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szilárdan kiáll a Székely Nemzeti Tanács jogos követelései mellett, és elkötelezett jelenlétével is támogatásáról biztosítja a Székely Szabadság Napjának akadálytalan megrendezését.


Nagyvárad–Kolozsvár, 2015. február 20.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
E l n ö k s é g e

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA