2020. január. 18. szombat
Főoldal » Hírek » Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának szakmai útja Brüsszelben

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának szakmai útja Brüsszelben

2017. 05. 08.
Megosztás:

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) keretében második alkalommal vett részt szakmai programon magyar delegáció.

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának szakmai útja Brüsszelben

A csoport tagja a következők voltak: Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának elnöke, Gál István, a Pro Agricultura Carpatica Jótékonysági Alapítvány alelnöke, Szabó Attila, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Gazdakör elnöke, Fodor Levente, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének munkatársa, Benkő Zsolt, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója, illetve Cilip Árpád, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és Hargita Megye Tanácsa Elnöki Kabinetjének munkatársa, hargitai fiatal gazda, a Szent István Egyetem csíkszeredai vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzésének hallgatója. A delegációt Kocsy Béla, NAK külkapcsolati igazgató vezette, a brüsszeli szervezésről Kasza Anikó és Endrődi György, a NAK Brüsszeli Irodája gondoskodott.

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának szakmai útja Brüsszelben

A szakmai programok keretében először Francois Guerinnel, a Copa-Cogeca főtitkári főtanácsadójával zajlott le egy találkozó, melyben a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Copa-Cogeca felépítéséről, tagsági szerkezetéről, működéséről, illetve mindennapi szakmai munkájáról és lobbi-tevékenységéről. Ezt követően a résztvevők a NAK Brüsszeli Magyar Mezőgazdasági Irodájáról kaphattak tájékoztatást. A délután az Európai Parlamenti látogatás jegyében telt el. Két órás megbeszélés zajlott le Erdős Norbert EP képviselő, Páczay György EP asszisztens és a csoport tagjai között. Ennek keretében mindenki elmondta otthoni tapasztalatait a mezőgazdaság, illetve az azt érintő és befolyásoló agrárpolitika vonatkozásában. Szintén tájékoztatást kaptak a 2020-ban bekövetkező KAP reform jelenlegi állásáról a Parlament olvasatában, valamint tájékoztatást kaptak az Európa Parlament Jogász-nyelvész csoportjának egyik munkatársától, Wynands-Szentmáry Kingától a brüsszeli eljárásokról, jogalkotás menetéről, általános intézményi kérdésekről. A Parlamenti programot az Európa Parlament COMAGRI ülésének rövid megtekintése zárta, melyen a delegációt hivatalosan is köszöntötte Czesław Siekierski, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke.

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának szakmai útja Brüsszelben

A brüsszeli út második napján először a Magyar Fejlesztési Központ Brüsszeli Irodájában találkozott a csoport Bús Milán és Johann Friedmann urakkal, akik betekintést engedtek a szervezet munkájába, felvázolva a lehetőségeket az Európai Uniós támogatások megszerzése terén. A szakmai programokat a Balassi Intézetben tett látogatással zárta a csoport, ahol Villegas-Vitézy Zsófia intézményvezető adott tájékoztatást az intézményben folyó munkáról és legfőképpen az ott zajló magas színvonalú kulturális programokról. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA