2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Karácsonyi ösztöndíjak

Karácsonyi ösztöndíjak

2013. 12. 27.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Tőkés László Alapítvánnyal közreműködve néhány hete egész Erdélyt átfogó ösztöndíjprogramba kezdett. Mind az erdélyi megyékben, mind a székelyföldi székekben olyan gyermekeket, ifjakat támogatnak, akik súlyos szociális gondokkal küszködnek, vagy kiemelkedő teljesítményt értek el egy adott szakterületen. Mintegy száz ösztöndíjat – összesen négymillió forintot – osztanak ki az év végéig. Az EMNT vezetősége úgy gondolta, hogy a téli ünnepek ideje alatt a támogatás fontos segítséget jelent az anyagi gondokkal küszködő gyermekek családjai számára. A támogatást a Tőkés László Alapítvány kuratóriumának tagjai és az EMNT megyei elnökei nyújtják át.

Karácsonyi ösztöndíjak

A Tőkés László Alapítvány Kisvárdán alakult meg az 1989-es év végén, amikor Tőkés László református lelkipásztor rendkívüli bátorsággal lépett fel a kommunista diktatúra ellen. Az Alapítvány megalakulását és a névválasztást ez a bátor kiállás indokolta. A kezdetek óta széleskörű munkában vállalnak szerepet, leginkább a határon túli területeken, ahol diákokat, teológusokat támogatnak. Ehhez a támogatási rendszerhez kapcsolódik a folyamatban lévő ösztöndíjprogram is, amelynek keretében a Tőkés László Alapítvány nemcsak erdélyi, hanem délvidéki, felvidéki, kárpátaljai magyar fiatalokat is megsegít.

Bihar megyében az elmúlt napokban több helyszínen is sort kerítettek az ösztöndíjak átadására. Nagyváradon egy nyolcgyermekes családnak adta át Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke a mintegy százezer forintos szociális ösztöndíjat. A gyermekek a napokban veszítették el édesanyjukat, ezért a támogatás különösen időszerűnek bizonyult. Élesden az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt közös szórványközpontjában adták át az ösztöndíjat egy leukémiás kisfiúnak, aki jelenleg a betegség utáni kezelésekre jár. Az ösztöndíjat az EMNT régióelnökétől – a helyi Néppárt vezetőinek jelenlétében – a kisfiú nagymamája vette át, aki hatalmas lelki erővel és hittel viseli gondját szeretett unokájának. Bihar megyében több, tanulmányi érdemek után járó ösztöndíjat is kiosztottak az EMNT vezetői.

Bízunk benne, hogy az EMNT és a Tőkés László Alapítvány támogatása a legjobbkor érkezett, és minden támogatott számára boldogabbá teszi ezt az ünnepet.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA