2019. augusztus. 25. vasárnap
Főoldal » Hírek » Ismét megszervezik a Hagyományőrzők Találkozóját

Ismét megszervezik a Hagyományőrzők Találkozóját

2014. 07. 31.
Megosztás:

Kézművesek és népi mesterek találkozójára kerül sor augusztus 15-17. között a Gyergyószentmiklóshoz közeli Szárhegyen. A 16 Patak Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gyergyószéki szervezetének rendezvénye kapcsolódik a Szárhegyi Napok rendezvénysorozathoz.

A Nagyboldogasszony napján, Szárhegy község búcsús ünnepén kezdődő esemény célja lehetőséget biztosítani a meghívott kézművesek tapasztalatcseréjére, valamint portékáik népszerűsítésére. Az érdeklődők maguk is kipróbálhatják a kézműveskedést, betekintést nyerve a tradicionális népi foglalkozások műhelytitkaiba. Az EMNT és a 16 Patak Egyesület már 2012-ben megszervezte a Mesterségek Műhelyét, majd 2013-ban a Hagyományőrzők Találkozójának első kiadására kerülhetett sor, ahol a katonai hagyományőrzésre fektették a hangsúlyt egy huszártábor keretein belül. A két szervezet célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel népművészeti hagyományainkat, átörökítve azokat a felnövekvő nemzedékekre, modern életünk szerves részévé téve a hagyományos népi termékeket.

A rendezvény szakmai koordinátora Kisné Portik Irén, a főszervezői feladatokat pedig Bákai Magdolna, a 16 Patak Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gyergyószéki elnöke látja el. A Kézművesek és népi mesterek találkozója a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával valósulhat meg.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA