2020. január. 21. kedd
Főoldal » Hírek » Idén is jó volt magyarnak (l)enni a csíkszeredai Pityókafesztiválon

Idén is jó volt magyarnak (l)enni a csíkszeredai Pityókafesztiválon

2017. 08. 30.
Megosztás:

A hagyományokhoz híven az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai szervezeteinek Magyarnak (l)enni jó elnevezésű csapata idén is részt vett a 17. Pityókafesztiválon.

Idén is jó volt magyarnak (l)enni a csíkszeredai Pityókafesztiválon

A Csíkszeredai Városnapok egyik kiemelkedő rendezvényének különlegessége, hogy noha tömegeket vonz, családias hangulat jellemzi. A rendezvény célja a kikapcsolódás, hagyományápolás és -teremtés, valamint annak bemutatása, hogy a mindennapok konyhai velejárójaként kezelt pityókából milyen különleges finomságokat lehet készíteni.

Idén is jó volt magyarnak (l)enni a csíkszeredai Pityókafesztiválon

A rendezvényen baráti társaságok, civil szervezetek, cégek képviselőin kívül a helyi intézmények munkatársai is részt vettek. Az íncsiklandó illatok, ötletes elnevezések, rusztikus, különleges terítékek és a jó hangulat ezúttal sem hiányzott. A fesztivál a bemutatkozásra is jó alkalom volt, éppen ezért a csapatok a sátraikat olyan elemekkel díszítették, ami a leginkább rájuk jellemző.

Idén is jó volt magyarnak (l)enni a csíkszeredai Pityókafesztiválon

A csapatok többsége visszatérő résztvevője a rendezvénynek, akiknek nagy kihívás évről évre új recepttel készülni. A Magyarnak (l)enni jó csapata ezúttal zöldbabos tokányt készített parázson sült krumplival, amelyet jó kedv és kötetlen, baráti beszélgetés övezett. Bár a résztvevők mindannyian egyetértettek abban, hogy nem a helyezés, hanem a részvétel és a jó hangulat a fontos, a szakács és a Magyarnak (l)enni jó csapat munkáját a zsűri egy oklevéllel, egy kis ajándékcsomaggal, valamint egy hatalmas fakanállal jutalmazta.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA