2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Hetente tartanak konzuli napot Nagyváradon

Hetente tartanak konzuli napot Nagyváradon

2013. 09. 18.
Megosztás:

Ezentúl heti rendszerességgel tart konzuli napot Magyarország kolozsvári főkonzulátusa az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nagyváradi irodájában. Hétfőnként 10 és 16 óra között nemcsak honosítási kérelmeket vesznek át, hanem anyakönyvi kivonatokat osztanak ki, útleveleket készítenek és segítenek a választási regisztrációban is.

Minderről egy sajtótájékoztató keretében számolt be Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke, váradi irodavezető, Agyagási Ernő, az EMNT Bihar megyei elnökségének tagja, az iroda munkatársa, valamint Kálmán Gabriella, a hamarosan nyíló élesdi iroda vezetője.

Hetente tartanak konzuli napot Nagyváradon

Agyagási Ernő, Kálmán Gabriella, Nagy József Barna

Töretlenül nagy érdeklődés mutatkozik mind a honosítás, mind a választási regisztráció iránt, ezért volt szükséges a konzuli napok rendszeresebbé tételére. Hetente mintegy nyolcvanan fordulnak a honosítás miatt az EMNT váradi ügyintézőihez. Akik már megkapták a magyar állampolgárságot, anyakönyvi kivonataikat a konzulátus munkatársaitól vehetik át, ugyanakkor útlevélkérelmüket is itt nyújthatják be. Ezek 4-5 hét alatt készülnek el. Nagy József Barna a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet: az EMNT irodáiban továbbra is lehet igényelni magyar igazolványt, illetve diák- és pedagógusigazolványt, várják az érdeklődőket.

Kálmán Gabriella elmondta: szeptember elején megalakult az Erdélyi Magyar Néppárt élesdi szervezete. Sok szimpatizáns jelezte már, hogy tagja szeretne lenni a politikai alakulatnak. Október 5-én nyitják meg irodájukat a Soimul negyedben (T tömbház, földszint), ahol már készen állnak a honosítás iránt érdeklődők fogadására. Terveik között szerepel az élesdi magyar közösség problémáinak feltérképezése, melyben számítanak a helyi RMDSZ-frakció segítségére is.

Agyagási Ernő a választási regisztrációról nyújtott tájékoztatást a sajtó képviselőinek. Mint elhangzott: a Nemzeti Választási Iroda postán küldi el a regisztrációs nyomtatványt, amelynek kitöltése a személyi azonosító, illetve a lakcímkártya adatai szerint történik. Azok, akik nem kapták meg az ívet, igényelhetik az EMNT irodáiban is, ahol igény esetén segítenek ezek kitöltésében is. Novembertől online is lehetőség lesz a feliratkozásra – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács jelen lévő képviselői arra biztattak: éljünk minél többen szavazati jogunkkal, és regisztráljunk a jövő évi magyarországi választásokra.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA