2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Határtalan Vándortúra június 4-én

Határtalan Vándortúra június 4-én

2014. 06. 05.
Megosztás:

Negyedik alkalommal rendezték meg a Körösök Völgye Határtalan Vándortúrát június 4-én szervezték, a trianoni diktátum évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján.

A túra szervezői és résztvevői öt nap alatt, gyalog, kerékpáron és vízen, a határon átívelő Körösök völgyének egyedülállón gazdag és sokszínű egységére akarják felhívni a figyelmet, a látnivalókban igen gazdag Bihari-hegységtől kiindulva, egészen a magyarországi Békés városáig követve a Fekete-Körös folyását.

Határtalan Vándortúra június 4-én

A túrán a Kárpát-haza számos szegletéből, de még az Egyesület Államokból, Floridából is voltak résztvevők.

Az idei túrát is a békéscsabai Százlábú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark szervezte meg. A túra fővédnöke ebben az évben is, csakúgy, mint eddig mind a négy alkalommal, Tőkés László, az EMNT elnöke, EP-képviselő volt.

Az úgynevezett nulladik napon Köröstárkányból indult el az a közel százhúsz fős csapat, amelyik a Bihar-hegységben lévő Szentháromság vízeséshez kirándult. A túrázókkal tartott Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke is.

Határtalan Vándortúra június 4-én

A túra kiindulópontja Biharmező mellett volt, innen közel hét kilométert gyalogoltak a túrázók, az utolsó kilométert igen nehéz terepen, a Fekete-Körös medrében sziklák, farönkök között tették meg. A Szentháromság vízesés látványa azonban minden fáradságot kárpótolt. A magas sziklákról alázuhanó három vízesés (Atya-Fiú-Szentlélek) sebes sodrású patakká áll össze, hogy innen már Fekete-Körösként induljon el a trianoni határ felé.

A Szentháromság vízeséshez felmászó túrázókat Szakács Árpád köröstárkányi lelkipásztor köszöntötte, majd közösen elénekelték a Himnuszt és a Székely Himnuszt. A megfáradt túrázók késő este értek vissza Köröstárkányba, ahol a helybeliek jóvoltából bogrács-gulyás várta a résztvevőket.

Határtalan Vándortúra június 4-én

Nagy József Barna

A Határtalan Vándortúra most, június 4-én azt üzente, hogy a határok már nem léteznek, mert magyar és magyar között soha nem lehet határ, hiszen a nemzet egysége, a határok feletti nemzetegyesítés már élő valóság.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA