2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Harmincezres pofon a magyarságnak, a székelységnek

Harmincezres pofon a magyarságnak, a székelységnek

2013. 12. 27.
Megosztás:

Harmincezer lejre bírságolta a marosvásárhelyi helyi rendőrség az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot azért, mert a felszólítás ellenére nem vették le a székely zászlót a marosvásárhelyi honosítási iroda homlokzatáról.

Harmincezres pofon a magyarságnak, a székelységnek

Az ügy azzal kezdődött, hogy az egyik városi tanácsos, a PSD által az USL listáin bejuttatott Olimpiu Sabău Pop, aki nem más, mint a magyarellenes tetteiről ismert Ioan Sabău Pop ügyvéd fia, feljelentést tett a helyi rendőrségnél azért, mert a Klastrom utcai ingatlanon lobogott az EMNT-, az EMNP- és a székely zászló. A városháza alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség előbb felszólítást küldött az érintetteknek, hogy mindannyi lobogót 48 óra alatt távolítsák el, hiszen a törvény értelmében ezek „reklámzászlók”.

Vagyis a székelység szimbólumát reklámnak minősítették!

Az irodát működtető Maros megyei EMNT vezetői csupán az EMNT és a Néppárt zászlaját vették le, a székelységét nem, mondván: ez a közösség jelképe. Ezért szabták ki a harmincezer lejes bírságot, a 2013. évi 185-ös, valamint a 2011. évi 215-ös számú törvényekre hivatkozva, miszerint „Romániában a közigazgatási egységek a község, a város, a municípium és a megye”, más területi egység lobogója reklámnak minősül”.

„Ez az erdélyi magyarság, a székelység arculcsapása, hadüzenet a közösségünknek. A magyarellenes cselekedetekben nincs különbség kormányhatalom és ellenzék, USL és PDL között, mindannyian az ellehetetlenítésünket akarják elérni, versenyt futnak azért, hogy ki a nagyobb hazafi és ezt a magyarellenes cselekedetekkel akarják bizonygatni. Azt akarják elérni, hogy kiűzzenek otthonaikból, de olyan harcba fogtak, amelyből nem jönnek jól ki, mert nem hagyjuk annyiban” – fogalmazott az EMNP Maros megyei elnöke, Portik Vilmos.

A bírságot – a törvényszéktől kikért bejegyzési adatok alapján – Kolozsvárra küldték, az EMNT-székházba, az ügyvezető elnöknek, Sándor Krisztinának azonban erről nincs tudomása. „Megvárjuk, hogy megérkezzen, és természetesen fellebbezünk, mert ez felháborító és törvénytelen. A román hatóságoknak tudniuk kellene, hogy melyek az erdélyi magyarság, a székelység identitásának szimbólumai. Mondvacsinált ürügy reklámzászlónak minősíteni, csupán bujkálnak a törvény mögött” – mondta Sándor Krisztina.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA