2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Gloria victis!

Gloria victis!

2014. 09. 15.
Megosztás:

A kommunizmus százmilliónyi áldozatára emlékeztek szeptember 13-án a Pest megyei Csömörön (Gödöllői járás) tartott konferencián, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján állították fel a Gloria Victis Emlékművet.

Gloria victis!

Víg János művész alkotásának 2006-os avatásán Tőkés László akkori nagyváradi református püspök szívhez szóló imával emlékezett meg a vörös terror áldozatairól – idézte fel a Nemzetiszocializmus – kommunizmus, közös Európánk kettős mércéje című konferencián a Gloria Victis Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője, Mátyás Sándor. Három évvel később az Európa Tanács 2006/1481-os határozatát, mely nevén nevezi a kommunizmus bűneit, kivonatosan, három nyelven felvésették az emlékmű hátoldalára. A mérföldkőnek számító rezolúció két szellemi atyja, a svéd Göran Lindblad és a bolgár Lacsezár Tosev is részt vett a csömöri tanácskozáson. Utóbbi azért is, mert az ukrajnai népirtásra (holodomor) és a katyńi vérengzésre, valamint a Hodzsa-féle albán diktatúrára emlékeztető táblák mellé szombaton elhelyezték a hetven évvel ezelőtt kezdődött bulgáriai kommunista önkény mementója.

„Minden egyeduralmi, totalitárius rendszertől szabadulnunk kell, mert az nagy veszélyeket rejt” – mondta Tőkés László európai parlamenti képviselő csömöri előadásában. A diktatórikus és monolitikus, nacionalista és idegengyűlölő államrendszeri hagyományok mindegyike ellen küzdenünk kell. A néppárti politikus szerint az áldozatokat sújtó és a bűnösöket felmentő kettős mérce jellemzi korunkat. A diszkrimináció „leggyalázatosabb formájának” az üldözöttekről, a tömeggyilkosságoknak áldozatul esett emberekről szóló hazugságbeszédet tartja. Tőkés László hangsúlyozta, Csömörön első helyen, még a washingtoni emlékmű előtt állítottak emlékművet a kommunizmus százmilliónyi áldozatának. Mint mondta, folytatnunk kell a küzdelmet a kommunista restauráció ellen, az áldozatok vére kötelez erre bennünket. Az EP-képviselő Szolzsenyicin ténymegállapítását idézte: amíg Németországban 86 ezer náci bűnöst ítéltek el, a Szovjetunióban csupán 30 tömeggyilkost.
A nemzetközi konferencián jogtörténészek, politikusok, közösségi vezetők szólaltak még fel, konklúzióként pedig felvetették egy emlékmű felállítását Berlinben, amely „a nemzetiszocializmus és a kommunizmus borzalmait minden (...), az emberi méltóságot lábbal tipró törekvést” egyszerre ítélne el. Már csak azért is, mert a XX. század két szörnyűségét a mai napig más-más mércével mérik, ami elfogadhatatlan. A részvevők végezetül Nyilatkozatban ítélték el a kettős mércét.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA