2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Gazdasági témákról Kárpátalján

Gazdasági témákról Kárpátalján

2015. 07. 14.
Megosztás:

Az elmúlt időszakban két kárpátaljai rendezvényen is részt vett Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke: a június 30. és július 4. között Felsőszinevéren megszervezett XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen számos nemzetpolitikai és közéleti téma került terítékre, míg Tiszapéterfalván, július 10-12. között, a II. Turul Expót szervezték meg, ahol egy gazdasági témában szervezett kerekasztal-beszélgetésre is sor került. 

Gazdasági témákról Kárpátalján

A Felsőszinevéren megszervezésre került nagy múltú szabadegyetem olyan fóruma a Kárpát-medence politikai szereplőinek és a közélet iránt érdeklődőknek, ahol fontos nemzetpolitikai és gazdasági kérdéseket vitathatnak meg, miközben – a közelgő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor mintájára – a jelenlévők újabb együttműködési lehetőségeket határozhatnak meg. A rendezvény megnyitóján Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke köszöntötték a résztvevőket. A XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen programkínálatában helyet kapott a külhoni magyarság és oktatás jelenlegi helyzetének vizsgálata, a Kárpát-medence ifjúságpolitikájának aktuális célkitűzései, valamint nemzetpolitikai kerekasztalt és a gazdasági fellendülés közép-kelet-európai lehetőségeit vizsgáló tanácskozást is szerveztek a számos egyéb programpont mellett. Mátis Jenő, az EMNT országos alelnöke Virág Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökével, Hidi Lászlóval, a „Pro Agricultura Carpatica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnökével és Őry Péterrel, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának közigazgatási alelnökével közösen vett részt azon a kerekasztal-beszélgetésen, melyen a Kárpát-medencében és a közép-kelet-európai térségben élő magyar közösség gazdasági lehetőségeit vitatták meg. 

Gazdasági témákról Kárpátalján

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége által szervezett tiszapéterfalvi II. Turul Expón nemzetközi termékbemutatót szerveztek, ahol a kis- és középvállalkozók termékeivel ismerkedhettek meg a résztvevők. A rendezvény keretén belül tartott kerekasztal-beszélgetésen Mátis Jenő többek között Virág Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökével, Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével, dr. Torda Mártával, a Földművelési Minisztérium főosztályvezetőjével, Süle Katalinnal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos szóvivőjével, Zala megyei elnökével és Kovács Sándorral, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnökével tekintették át a főbb gazdasági és nemzetpolitikai kérdéseket.

Mindkét kárpátaljai rendezvény jó lehetőséget teremtett arra, hogy olyan aktuális problémákat vitassanak meg a különböző kerekasztal-beszélgetések résztvevői, melyek jelentős hatással vannak a Kárpát-medencében élő magyar közösség mindennapjaira. A felszólalók többsége – köztük Mátis Jenő is – kijelentette: erős, átgondolt és megfelelően képviselt gazdaságpolitika nélkül elképzelhetetlen a hatékony érdekérvényesítés, így a nemzetpolitikai célkitűzéseket figyelembe véve kell meghatároznunk gazdasági céljainkat is.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA