2020. január. 21. kedd
Főoldal » Hírek » Filmvetítés és beszélgetés a fekete márciusról

Filmvetítés és beszélgetés a fekete márciusról

2015. 03. 19.
Megosztás:

Szerda este az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Kincses Előd ügyvéd szervezésében beszélgetést tartottak a marosvásárhelyi Sapientia EMTE Műszaki és Humán Tudományok Karán a 25 évvel ezelőtti fekete márciusról. A beszélgetés előtt levetítésre került a Kincses Réka rendezte Balkán bajnok című film is.

Filmvetítés és beszélgetés a fekete márciusról

Hogyan élték meg a negyed évszázaddal ezelőtti vásárhelyi eseményeket az akkori résztvevők és diákszervezeti vezetők, s mi a mai fiatalság viszonya a rendszerváltás utáni legsúlyosabb romániai etnikai konfliktushoz? Erre és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ azon a beszélgetésen, ahol jelen volt Moni Róbert, a MsHÖK elnöke, Tubák Nimród, az MMDSZ elnöke, Zakariás Zoltán és Pávai Zoltán, az MMDSZ intézőbizottságának tagjai 1990-ben, valamint Kincses Előd ügyvéd.

Pávai Zoltán az elhangzó kérdésekre válaszolva elmondta: számukra természetes volt, hogy 25 évvel ezelőtt önálló diákszervezetet kell létrehozzanak, mely keretei között megvalósíthatják célkitűzéseiket. Visszaemlékezéseiből kiderült, március 7-én már sztrájkba kezdtek érdekeik érvényesítésért, március 20-án pedig Marosvásárhely főterén voltak, diáktársaikkal együtt.

Zakariás Zoltán visszaemlékezett a március 19-i RMDSZ-székház ostromára, mely során Sütő András marandó sérüléseket szerzett, valamint felidézte a másnapi tüntetést, melyen közel 15 000 magyar vett részt. Zakariás elmesélte, miként élte meg a hodáki románság érkezését, s felhívta a figyelmet arra, hogy a délutáni órákra a rendfenntartó erők már elhagyták Marosvásárhely főterét.

Pávai a tettlegességig fajuló események kapcsán elmondta: fontos mozzanat, hogy a román diákszövetség tagjai nem engedték be a hodákiakat az egyetem épületébe, ezzel megakadályozva, hogy ott magyar diákokat verjenek meg. 

A beszélgetés végén a diákszervezetek egykori és mai vezetői, Kincses Előddel együtt egyhangúan kijelentették, hogy ma is ugyanazt tennék, mint 25 évvel ezelőtt, hogy megóvják alapvető jogaikat és érvényesítsék érdekeiket, ugyanakkor leszögezték: az erőszak semmilyen körülmények között nem lehet megoldás a kisebbségi érdekek érvényesítésére.

A fekete márciusi eseményekre való emlékezés ma, március 19-én folytatódik: 10.30 órától a marosszentgyörgyi katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, majd 18 órától a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínházba emlékestre kerül sor, ahol levetítik a Fehér januártól a fekete márciusig című filmet, valamint Boros Zoltán összeállítását a Román Televízió magyar nyelvű adásának felvételeiből. Az esten bemutatásra kerül Kincses Előd Fekete március című könyve is, melyet Boris Kálnoky németországi író, újságíró méltat majd. Az est zárásaként (20 órától) Kincses Előd vezetésével Fekete március történései 25 év távlatából címmel beszélgetést tartanak.

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket és a sajtó képviselőit a rendezvényekre. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA