2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Este inacceptabilă incriminarea comunității noastre!

Este inacceptabilă incriminarea comunității noastre!

2015. 12. 04.
Megosztás:

Tőkés László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, în diferite forme și în numeroase foruri, a atras atenția asupra faptului că în ultima perioadă s-au înmulțit manifestările anti-maghiare în România. Majoritatea acestor manifestări au provenit de la organisme statale, care, sub pretextul legilor în vigoare – interpretate greșit, au încercat să împiedice exercitarea drepturilor noastre comunitare, între altele cele referitoare la utilizarea simbolurilor și a limbii materne.

O nouă situație care preocupă opinia publică în ultimele zile este presupusa acțiune teroristă de la Târgu Secuiesc, în legătură cu care este hărțuit un conațional al nostru, din motive a căror bază reală ridică multe semne grave de întrebare. Similar cu situații anterioare, din nou avem de a face cu o acțiune bine organizată, care utilizează și colaborarea serviciilor secrete, acțiune al cărei scop principal este tensionarea relațiilor româno-maghiare, respectiv intimidarea și înfricoșarea comunității noastre naționale. Nu este o coincidență nici faptul că exact în 1 decembrie au înfățișat comunitatea maghiară din Transilvania ca un dușman care reprezintă un pericol.

Să ne amintim de procedurile inițiate nu demult:  cele folosind pretextul utilizării steagului secuiesc (în cazul locuitorilor din Mădăraș sau chiar cazul lui Tőkés László), de pedeapsa în legătură cu bustul lui Wass Albert de la Sovata, de înlăturarea inscripției în maghiară din Cozmeni, respectiv de  parlamentarul PSD care și-a declarat public bănuiala conform căreia tragedia de la Clubul Colectiv din București ar avea în spate o structură de organizare maghiară. Având în vedere toate acestea declarăm că avem de a face cu o nouă demonstrație de putere, o provocare manipulatorie anti-maghiară a statului român. Considerăm că statul român se folosește de comunitatea noastră pentru ca, prin derutarea opiniei publice, să încerce să distragă atenția de la numeroasele probleme reale ale țării. Această încercare inacceptabilă este agravată de faptul că, pentru credibilizarea acțiunilor lor, liderii organelor de putere și formatorii de opinie se folosesc și de amenințările teroriste existente, de altfel, în Europa.

În numele conducerii Consiliului Național Maghiar din Transilvania, condamnăm orice acțiune care își propune erodarea și tensionarea relațiilor dintre comunitatea română și comunitatea maghiară, iar cu cei hărțuiți ne solidarizăm și le punem la dispoziție, la cerere, ajutor juridic și politic.

În numele conducerii Consiliului Național Maghiar din Transilvania,

Sándor Krisztina, președinte executiv

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA