2019. augusztus. 25. vasárnap
Főoldal » Hírek » Erkölcsi kártérítési pert indít Tőkés László

Erkölcsi kártérítési pert indít Tőkés László

2014. 10. 03.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő ma délelőtt Kincses Előd ügyvéd társaságában tartott magyar és román nyelvű sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen. Téma az a véletlen időzítésűnek aligha mondható rágalmazó, gyalázkodó tévéműsor volt, amelynek nyomán erdélyi EP-képviselőnk polgári peres úton fog elégtételt kérni az ott elhangzottak okozta erkölcsi kárért.

Erkölcsi kártérítési pert indít Tőkés László

Kincses Előd és Tőkés László (korábbi felvétel)

Az Antena 3 román hír- és bulvártelevízió – amely egy köztörvényes bűnözőként elítélt volt szekus ügynök tulajdonában áll – szeptember 17-i adásában többen is hazaárulónak és a magyar titkosszolgálat ügynökének nevezték Tőkést Lászlót, ezért a műsorvezető és két meghívottja, valamint a tévéállomás ellen a fővárosi első kerületi bíróságon indul per. A volt királyhágómelléki református püspök, az 1989-es kommunistaellenes népfelkelés elindítója Temesvár szellemében határozottan visszautasítja a Ceaușescu-diktatúra levitézlett harcosainak és örököseinek a forradalom emlékét és áldozatait is meggyalázó, nemtelen támadásait, amelyek szervesen beleillenek abba a támadássorozatba, amit ellene indított a román posztkommunista hatalom a rendszerváltó folyamatok elindulásának 25. évfordulóján. Erről szóló nyilatkozata az alábbiakban olvasható. Kincses Előd elmondta, hogy a károkozás megállapítására és 40 ezer eurós erkölcsi kártérítés kiszabására kérték a bíróságot.

Tőkés Lászlót arról is kérdezték az újságírók, hogy mi a véleménye az RMDSZ által közvitára terjesztett székelyföldi autonómiatervezetről. Az EP-képviselő ismét elmondta, hogy a szövetség botrányosan elkésett ezzel a gesztussal, ráadásul a statútum oly gyönge produktum, mintha csak szemfényvesztés lenne a célja, s csak azért álltak elő vele most, az elnökválasztás kampányában Kelemen Hunorék, mert valamit fel kellett mutatni a választóknak. Az EMNT elnöke osztja a Székely Nemzeti Tanács ama véleményét, miszerint az RMDSZ autonómiatervezete nem is a Székelyföldre vonatkozik, „köszönő viszonyban sincs” a tényleges magyar közösségi önkormányzással, és nem törvénytervezet, hanem mindössze egy „ötlethalmaz”. Ily módon vállalhatatlan.

 

* * *

 

N Y I L A T K O Z A T


„Legyen a ti beszédetek: igen igen; nem nem.
Ami pedig ezeken felül vagyon, az a gonosztól
vagyon” (Mt. 5,37)


„Nyelvüket élesítik, mint a kígyó. Áspiskígyó mérge van ajkaik alatt” – Dávid király ekképpen jellemzi csalárd ellenségeit (Zsolt.140,4). Krisztus Urunk viszont „mérges kígyók fajzatainak” nevezi az álnok farizeusokat (Mt.12,37).

Ezek a bibliai minősítések tökéletesen ráillenek azokra a rágalmazóimra, akik a Dan Voiculescu, alias Felix volt szekus ügynök birtokában lévő Antena 3 televízióállomás Sinteza zilei című műsorának 2014. szeptember 15-i adásában személyemet „hazaárulónak és Magyarország kémének” bélyegezték, közvetve azzal is megfenyegetve, hogy utóbb magam is a Ceauşescu-rezsim által hazaárulás miatt elítélt Mircea Răceanu sorsára jutok.

Ezúton tiltakozom Filip Teodorescu, a Szekuritáté Kémelhárítási Igazgatósága volt helyettes vezetőjének, valamint Ioan Talpeş, a Külügyi Hírszerző Szolgálat volt főnökének a minden alapot nélkülöző állításai és rágalmai ellen, melyek emberi méltóságomban sértenek.

Mihai Gâdea ominózus műsorából világosan kitűnik, hogy negyedszázaddal a kommunista diktatúra bukása után, még mindig azokkal találjuk szemben magunkat, akik 1989-ben a román politikai rendőrség nevében üldöztek, akik elnyomták a román népet, még inkább pedig erdélyi magyar közösségünket és egyházainkat. A nevezett közszereplők ellenséges propagandája szervesen beleillik abba a Corina Creţu szocialista európai képviselő nevével fémjelzett magyarellenes hadjáratba, mely – egyebek mellett – a Románia Csillaga kitüntetésem tendenciózus visszavonására irányul.

„Temesvár szellemében” határozottan visszautasítom a Ceauşescu-diktatúra levitézlett harcosainak és örököseinek az 1989-es forradalom emlékét és áldozatait is meggyalázó, nemtelen támadásait.

Szabadító karácsonyunk mához szóló üzenete abban áll, hogy: végképpen szabadulnunk kell a kommunista múlt visszahúzó örökségétől, és a posztkommunista, valamint posztszekurista visszarendeződés ellenében, töretlenül tovább kell vinnünk a demokratikus rendszerváltozást.

Marosvásárhely, 2014. október 3.
Tőkés László

volt temesvári református lelkipásztor
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke
EP-képviselő

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA