2019. július. 24. szerda
Főoldal » Hírek » Erdélyi kollégiumok a nemzeti értéktár gyűjtésére

Erdélyi kollégiumok a nemzeti értéktár gyűjtésére

2015. 09. 21.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Nagy Pál országos alelnök, székelyföldi régióelnök múlt héten Budapesten találkoztak Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével, akivel a nemzeti értéktár és a létrehozandó határon túli kollégiumokról egyeztettek.

Lezsák Sándor elmondta, hogy a nemzeti értéktárnak helyi, megyei, régiós szintjei van, a piramis csúcsán pedig a hungarikumok állnak, amelybe a kiváló, vitán felül álló magyar jellegzetességek vagy teljesítmények kerülnek be. A nemzeti értéktár összeállításához a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében már hozzáfogtak és elsők között a Drávaszög értékeit térképezték fel, szakmai irányítók és egyetemi hallgatók segítségével. Hasonló kollégiumok létrehozására van szükség Erdélyben és Partiumban is, melyek egy-egy kistérséget foghatnak át. A már elkezdett szervezőmunkára az EMNT ügyvezető elnöke felajánlotta a Demokrácia Központok irodahálózatot is, melynek kistérségben működő irodái megfelelő csomópontok lehetnek a gyűjtési munkában. Az erdélyi nemzeti értéktár gyűjtésére vonatkozóan a továbbiakban konkrét javaslatokat dolgoz ki az EMNT.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA