2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » EP-vita az iraki és szíriai humanitárius válságról

EP-vita az iraki és szíriai humanitárius válságról

2015. 02. 12.
Megosztás:

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésének napirendjén szerepelt az Iszlám Állam terrorszervezet okozta iraki és szíriai humanitárius válság vitája.

A két szomszédos ország határvidékén berendezkedett pusztító terrorszervezet az al-Kaidát megszégyenítő kegyetlenséggel fejti ki már-már irracionális garázdálkodását, az egész világra és az egész emberi civilizációra irányuló fenyegetés szintjére emelve a 21. század elején útjára indult nemzetközi terrorizmust. A szervezett erőszak következtében nem is annyira „válság”, mint inkább humanitárius katasztrófa sújtja a közel-keleti térség lakosságát. Elvadult háborús állapotok, válogatott erőszakos cselekmények, emberkereskedelem, a menekültek milliós áradata, népirtás és tömegsírok szegélyezik az Iszlám Állam vérgőzös útját.

Felszólalásában Tőkés László európai képviselő a globalizmussal együtthaladó totalitárius rendszerek elleni egyetemes összefogás fontosságát hangsúlyozta ki. Ronald Reagan és Tom Lantos szavait idézve a nemzeti szocializmus és a kommunizmus nyomába lépő iszlám fundamentalizmust is azon globális diktatúrák közé sorolta, melyekkel csak egyesült erővel veheti fel a harcot a világ.

Ebben a nemzetközi küzdelemben a keresztény Európának élen kell járnia – mondotta erdélyi képviselőnk –, hitbeli szolidaritást tanúsítva valamennyi üldözött, kiváltképpen pedig a kipusztulással fenyegetett közel-keleti őskeresztények iránt, akiknek lélekszáma Észak-Irakban néhány évtized alatt 1,8 millióról 400 ezerre apadt, és ezeknek fele is – mintegy 200 ezer káldeus keresztény – kurdisztáni menekülttáborokban tengeti életét. Európa nem hallgathat és nem nézheti tétlenül az Iszlám Állam kihívó terjeszkedését és áldozatainak szenvedéseit – zárta beszédét képviselőnk.

***

F E L S Z Ó L A L Á S

az iraki és a szíriai humanitárius válság tárgyában


Ronald Reagan egykor „a Gonosz Birodalmának” ("the Evil Empire") nevezte a szovjet kommunizmust. A történelem bebizonyította, hogy az ateista diktatúrát csak egyesült erővel lehetett legyőzni.

Tom Lantos egyik utolsó beszédében a 20-21. század három totalitárius rendszerét sorolta fel, s a nácizmus, valamint a kommunizmus nyomába lépő iszlám fundamentalizmus ellen hirdetett harcot.

A globális fenyegetést jelentő diktatúrákkal szemben csak világraszóló, teljes összefogással van esélyünk szembeszállni.
Ennek a nemzetközi küzdelemnek kell élére állnia a keresztény Európának, hitbeli szolidaritással vállalva közösséget a humanitárius katasztrófa által sújtott iraki és szíriai keresztényekkel és valamennyi üldözöttel. Isten Igéje is erre buzdít bennünket: „Nyisd meg a te szádat amellett, aki néma, és azoknak dolgában, akik adattak veszedelemre” (Pd. 31, 8).

Strasbourg, 2015. február 11.

Tőkés László
EP-képviselő

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA