2019. július. 24. szerda
Főoldal » Hírek » EMNT: Tamás Sándor a magyar állam által elismert irodahálózatot támadja

EMNT: Tamás Sándor a magyar állam által elismert irodahálózatot támadja

2014. 02. 19.
Megosztás:

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök aljas támadása az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban munkájukat három éve becsülettel végző munkatársak ellen sérti azt a kétszázezer embert is, akik ezen irodák segítségével szerezték meg magyar állampolgárságukat – mondta Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke szerdán az újságíróknak. A Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón részt vett Tiboldi László, az EMNT alelnöke és székelyföldi honosítási koordinátora, valamint Sánta Imre, az EMNT sepsiszéki elnöke is.

EMNT: Tamás Sándor a magyar állam által elismert irodahálózatot támadja

Sánta Imre, Sándor Krisztina, Tiboldi László

Sándor Krisztina kijelentette: ha Robert Fico és Corneliu Vadim Tudor szájából hangzanak el ilyen vádak, senki sem lepődik meg, de egy magyar többségű megye első számú vezetője ilyent nem engedhet meg magának. Tamás Sándornak örülnie kellene, hogy továbbra is töretlen az érdeklődés a honosítás iránt, s nem felhasználni e nemzeti ügyet politikai csatározásra. A magyar kormány és a főkonzulátusok felelős beosztású munkatársai folyamatosan elismeréssel szóltak az EMNT Demokrácia Központok hároméves tevékenységéről. „Tamás Sándor önmagával is ellentmondásba keveredik, hiszen éppen azt a Nemes Elődöt bízta meg pártja regisztrációs tevékenységének koordinálásával, aki két és fél évig vezette az éppen megtámadott hálózat szentgyörgyi irodáját” – mondta Sándor Krisztina. A honosítás mellett az EMNT az utóbbi hónapokban a választási regisztrációban is segítséget nyújt, s mindkettőt olyan nemzeti ügynek és szolgálatnak tekinti, amelynek támadását megengedhetetlennek tartja – hangsúlyozta Sándor Krisztina.

Tiboldi László úgy vélte, hogy Tamás gátlástalan, kimondottan rosszindulatú, az MPP-vel összehangolt támadása közvetve a magyar állam ellen is irányul, hiszen az EMNT évek óta a magyar kormány stratégiai partnere. „Olyan, hozzá nem értő személyek bírálnak, akiknek a honosításban és a regisztrációban való részvételük leginkább kommunikációs fogás. Az RMDSZ és az MPP az EMNT által összeállított dossziék számának töredékét tudja csak felmutatni, de a lényeg nem a számháborún van, hanem azon, hogy munkánkat hiteltelenné akarják tenni. Az ügy érdekében az elmúlt hetekben is szó nélkül kijavítottuk azokat az iratcsomókat, amelyeket a fenti szervezetek felületesen állítottak össze” – jelentette ki a honosítási koordinátor.

Sánta Imre az ügyhöz méltatlannak nevezte azt az összehangolt támadást, amely az utóbbi időben az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt részéről megnyilvánult.

Elhangzott: azzal, hogy Tamás Sándor ellenfelei lejáratására próbálja felhasználni a honosítást, azt kockáztatja, hogy az emberek elforduljanak a politikával „befertőzött” területtől. Az EMNT vezetői megerősítették: munkájukat továbbra is felelősséggel kívánják végezni, hiszen ez visszaigazolása a magyar állam nemzetstratégiájának, és átnyújtották a sajtó képviselőinek azt a nyilatkozatot, amelyben az EMNT sepsi-, orbai- és kézdiszéki, valamint erdővidéki elnökei visszautasítják Tamás Sándor és szövetségesei támadását (lásd alább).

Sándor Krisztina ugyanakkor bocsánatkérésre és nyilatkozatai visszavonására szólította fel a megyei tanácselnököt.

Arról is szó esett, hogy az EMNT irodáiban Erdély-szerte eddig mintegy kétszázezer embernek állították össze honosítási dossziéját, ennek fele székelyföldi, a háromszékiek száma 30 ezerre tehető. Az EMNT háromszéki irodáiban 12 ezren regisztráltak, ez Székelyföld szintjén 40 ezret, Erdélyben 60 ezret jelent a romániai mintegy százezerből.

 

Nyilatkozat

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács háromszéki szervezeteinek széki elnökeiként tiltakozunk az elmúlt napokban tevékenységünk ellen irányuló nyilatkozatok ellen, amelyekben politikai pártok vezető tisztséget betöltő képviselői összehangoltan próbálják lejáratni azt a munkát, amelyet az EMNT irodahálózatának munkatársai kellő szakmaisággal és becsülettel három éve végeznek az egyszerűsített honosítási eljárás, valamint a magyarországi választásokra történő regisztráció ügyének sikere érdekében. Az említett, politikai érdekből született nyilatkozatok rosszindulatról tanúskodnak és elsősorban a munkájukat becsülettel elvégző munkatársainkkal szemben tartjuk méltánytalannak és igazságtalannak.

Az EMNT-irodák munkatársai közvetlen kapcsolatban állnak és szorosan együttműködnek a magyar konzulátusokkal, valamint ingyenes ügyfélszolgálat által biztosítják a honosítási eljárás beindítását, az iratcsomók összeállítását, a benyújtási időpontok rögzítését. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban segítséget nyújtottak és nyújtanak folyamatosan a regisztrációban a lehető leghatékonyabb módon. Épp ezért felhívjuk mindazok figyelmét, akik ebben a vonatkozásban mesterségesen „versenyfutást” gerjesztenek, hogy amennyiben nagyobb erőkkel kívánnak belépni a honosítási munkába, azt végezzék felelősséggel, pontossággal, a honosítási törvénynek megfelelően, és semmiképpen se a verseny, számháború és mások lejáratásának szándékával, ellenkező esetben az embereket hozzák kellemetlen helyzetbe.

Ugyanakkor felhívjuk a terepező kiküldöttek és irányítóik figyelmét, hogy a honosítási iratcsomók összeállítása több annál, minthogy felületesen felkészített fiatal pártaktivisták, még ha jó szándékkal is, de alapos ismeretek hiányában „összedobjanak” pártlogóval ellátott dossziékba hiányos és helytelen iratcsomókat, és aztán szélnek engedjék az ügyfeleket. Szerencsére ezek a hiányos vagy helytelenül összeállított iratcsomók legtöbb esetben irodáinkhoz kerülnek, és mi időben tudjuk orvosolni a hiányosságokat. Ilyen esetekkel munkatársaink rendszeresen szembetalálják magunkat, és sok gondot okoz számukra is, hogy a hozzá nem értők hibáit kijavítsák. Azonban a magyar kormánnyal kötött stratégiai partnerségi szerződés értelmében az EMNT munkatársai azért dolgoznak, hogy továbbra is segítséget nyújtsanak mindazok számára, akik élni kívánnak a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségével.

Bocz Zoltán, az EMNT erdővidéki szervezetének elnöke
Sánta Imre, az EMNT sepsiszéki szervezetének elnöke
Szabó Tünde, az EMNT orbaiszéki szervezetének elnöke
Taierling Johann, az EMNT kézdiszéki szervezetének elnöke

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA