2020. január. 25. szombat
Főoldal » Dokumentumok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » EMNT Országos Küldöttgyűlésének zárónyilatkozata - 2011.12.10.

EMNT Országos Küldöttgyűlésének zárónyilatkozata - 2011.12.10.

2014. 01. 09.
Megosztás:

Zárónyilatkozat

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (a továbbiakban EMNT) Országos Küldöttgyűlése 2011. december 10-én Marosvásárhelyen tartotta tisztújító ülését. A kétszázhárom küldött, valamint számos meghívott és sajtóképviselő jelenlétében megtartott gyűlést az Erdélyi Magyar Néppárt programalkotó fóruma előzte meg ugyanazon a helyszínen.

Az EMNT Országos Küldöttgyűlése elfogadta az elnöki és az ügyvezető elnöki jelentéseket, megtekintette a – Magyarnak lenni jó! mottó jegyében szervezett – kiemelt rendezvényeket, honosítási tevékenységet és népszámlálási kampányt bemutató filmeket,   meghallgatta a Mikó Imre terv ismertetését, valamint néhány meghívott személyiség üdvözlő beszédét. Az EMNT alapszabályzatának elfogadása után a Küldöttgyűlés jóváhagyta a leköszönő Országos Elnökség eddigi tevékenységét, majd sor került a tisztújításra. A választások eredményeként az EMNT tizenegy tagú Országos Elnökségének tagjai – kétéves megbízatási időszakkal – a következő személyek: Tőkés László (elnök), Sándor Krisztina (ügyvezető elnök), Bardócz Csaba (székelyföldi régióelnök), Nagy József Barna (partiumi régióelnök), Szabó László (közép-erdélyi régióelnök), Püsök Csaba (egyházi és szociális ügyekért felelős alelnök), Mátis Jenő (gazdasági alelnök), Szilágyi Ferenc (oktatásügyi alelnök), Boros Zoltán (művelődésügyi alelnök), Borbély Zsolt Attila (nemzetpolitikáért felelős alelnök). Az ifjúságügyi alelnöki tisztséget az alapszabályzat vonatkozó előírása szerint a MIT mindenkori elnöke tölti be, aki jelenleg Bozsó Imre Lehel.  

A Küldöttgyűlés által elfogadott további határozatok:

– Az EMNT Küldöttgyűlése az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) stratégiai szövetségesének tekinti és szorgalmazza az EMNT és az EMNP közötti stratégiai partnerség részleteinek kidolgozását.

–                    Az EMNT Küldöttgyűlése üdvözli Maros megyei szervezetének azon kezdeményezését, hogy a magyar politikai szervezetek közös polgármester-jelöltet indítsanak a jövő évi önkormányzati választásokon, és felkéri az EMNP vezetőit, hogy folytassák a megkezdett tárgyalásokat a választási együttműködés konkrét formáiról.

– Az EMNT Küldöttgyűlése szolidaritást vállal a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) azon oktatóival és hallgatóival, akik kiállnak a magyar főtanszékek megalapítása mellett.  A MOGYE magyar tagozatának létrehozása nem csak a marosvásárhelyiek ügye, hanem a teljes erdélyi magyar nemzeti közösségünké. Mivel az egyetemi szenátus román többsége – az oktatási minisztérium többrendbeli felszólítása ellenére – megtagadta a hatályos jogszabályok alkalmazását, a kérdést a kormánynak kell megoldania jogi és adminisztratív eszközökkel.

– Az EMNT Küldöttgyűlése felszólítja az illetékeseket, ne fékezzék tovább a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem törvényi akkreditációját. A szakmai akkreditációt követő több mint egy éves indokolatlan késleltetés már így is mérhetetlen károkat okozott közösségi tudományegyetemünknek.

– Az EMNT Küldöttgyűlése szorgalmazza a Mikó Imre Tervvel kapcsolatos szakmai alkotómunka folytatását és elvárja, hogy ez az átfogó gazdasági–fejlesztési terv ne csak szellemi termék maradjon, hanem maradéktalanul valósuljon meg a benne szereplő intézmények létrehozása, illetve a kezdeményezett keretprogramok gyakorlatba ültetése.

– Az EMNT Küldöttgyűlése elégedettséggel nyugtázza az anyaország kormányának és országgyűlésének nemzetpolitikai lépéseit, kiemelten az új alkotmányban foglaltakat és a külhoni magyar állampolgárok szavazati jogának biztosítását célzó törekvéseket. Ugyanakkor az összmagyar szolidaritás jegyében az EMNT Küldöttgyűlése elítéli Szlovákia magyar állampolgárokat üldöző magatartását.

– Az EMNT Küldöttgyűlése szorgalmazza az európai polgári kezdeményezéssel élő, az autonómia-törekvéseket támogató aláírásgyűjtő akciók összehangolt tervét a Kárpát-medencei magyar közösségek, illetve azok érdekképviseleti szervezetei szintjén.

– Az EMNT Küldöttgyűlése elhatározta, hogy a 2012. március 15-i központi ünnepségét Marosvásárhelyen szervezi meg.

– Az EMNT Küldöttgyűlése megemlékezett a huszonkét évvel ezelőtti temesvári népfelkelés hőseiről és áldozatairól, valamint történelemalakító jelentőségéről. Az EMNT Küldöttgyűlése december 15-ét a népfelkelés kezdőnapjaként ünnepi emléknapnak tekinti.

 

Marosvásárhely, 2011. december 10.                                    Az EMNT Országos Küldöttgyűlése

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA