2019. november. 13. szerda
Főoldal » Hírek » EMNT, Néppárt: Bernády-terem helyett Bernády-iskolát!

EMNT, Néppárt: Bernády-terem helyett Bernády-iskolát!

2013. 06. 12.
Megosztás:

A marosvásárhelyi Kultúrpalota, valamint a volt városháza nagytermének elnevezései ellen tiltakozik az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete határozottan ellenzi, hogy a két épület nagyterme személyek nevét vegye fel, hiszen egyetlen olyan személy van, aki erre méltó: Bernády György. Mi nem Bernády-termet, hanem Bernády-iskolát akarunk” – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Jakab István, az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Hozzátette: az a terv, hogy a termeket egy román és egy magyar személyiségről – George Enescu és Bartók Béla, valamint Emil Dandea és Bernády György – nevezzék el, etnikai konfliktushoz vezethet, amire senkinek nincs szüksége. A Néppárt írásban kérte a Maros megyei önkormányzatot, hogy vonja vissza az erre vonatkozó, az elmúlt pénteken, június 7-én hozott határozatát. A marosvásárhelyi városházán is kérést iktattak, hogy – amennyiben a megyei tanács nem vonja vissza a határozatát – holnap, július 13-án 16.30 és 17.30 között a Kultúrpalota és a közigazgatási palota közötti George Enescu utcát zárják le a forgalom előtt, hogy tiltakozást szervezhessenek.

„Megkeressük az RMDSZ-t is, mivel a sajtóból úgy értesültünk, hogy ők támogatták a kezdeményezést, de reméljük, meggondolják magukat, és csatlakoznak hozzánk a magyar közösség érdekében”– mondta Jakab István.

EMNT, Néppárt: Bernády-terem helyett Bernády-iskolát!

Az EMNT Maros megyei elnöke, Cseh Gábor szerint mindkét épület a sajátos magyar szecesszió gyöngyszeme, a magyar kulturális építészeti örökség része. „Nagyon meglepett, amikor azt olvastam, hogy az RMDSZ üdvözli a névadásra vonatkozó határozattervezetet. Sajnos újabb kompromisszumot sejtünk a fejbólogatás mögött” – fogalmazott Cseh Gábor. Az EMNT aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy „jobb belátásra bírják” a közgyűlést. „Igen, mi bízunk a magyar összefogásban” – tette hozzá.

Az EMNT irodavezetője, Kirsch Attila szerint a Kultúrpalota fennállásának századik évfordulóját akár Enescu–Bartók zenei fesztivállal lehetne ünnepelni, amely apolitikus és tiszteletteljes lenne, nem pedig a termek elnevezéseivel. „Határozottan el kell utasítania a marosvásárhelyi magyar közösségnek, hogy a kultúra és a művészet bástyái politikai eszközzé, pártok játékszerévé váljanak. A marosvásárhelyi magyaroknak legyen az ügyben véleményük, javaslatukkal erősítsék meg, hogy nincs szükség névadásra. A múltat tisztelni kell, nem megváltoztatni, a jövőt tervezni kell a békés és építő egymás mellett élés szellemében” – fogalmazott Kirsch Attila.

A Krónika megkeresésére az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, Brassai Zsombor elmondta, a szövetség megyei tanácsi frakciója azzal értett egyet – és ezt jelenti a szavazata –, hogy közmeghallgatással döntsenek az elnevezésről, vagyis ha a lakosság úgy akarja, akkor ne nevezzék el az említett termeket.

A magyar közösség elsősorban azt kifogásolta, hogy a termek egyikét Emil Dandeáról neveznék el, mivel úgy vélik, a liberális politikusnak, aki 1934–1937 között kinevezéssel lett a város polgármestere, semmi köze a szecessziós ingatlanokhoz. Ezzel szemben az elnevezést kezdeményezők szerint Dandea városfejlesztő munkájával Bernády György városépítő elöljáró örökségét folytatta, akinek a polgármestersége alatt a már említett két ingatlan is épült.

(forrás: Krónika)

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA