2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Emlékezés a forradalom 25. évfordulóján

Emlékezés a forradalom 25. évfordulóján

2014. 12. 04.
Megosztás:

Egész hetes rendezvénysorozatot szervez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az 1989-es forradalom kitörésének 25. évfordulója alkalmából. December 15-21. között Budapesten, Temesváron, Nagyváradon és Menyőben konferenciára, előadásokra, megemlékezésekre és könyvbemutatókra kerül sor, valamint egy temesvári emlékműsor keretei között rangos hazai és külföldi vendégek és közjogi méltóságok is felszólalnak.

Emlékezés a forradalom 25. évfordulóján

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján számolt be a közelgő rendezvénysorozat részleteiről. December 15-én Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében levetítésre kerül a Maksay Ágnes által rendezett Rendszerváltó advent – Temesvár 1989 című film, majd köszöntőbeszédet mond Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke. Az esten többek közt jelen lesz Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Wittner Mária, korábbi országgyűlési képviselő, Szűrös Mátyás, ideiglenes köztársasági elnök (1989-1990), Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Mircea Dinescu író, publicista is. A beszédeket követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Molnár János egyháztörténész Tőkés Lászlóval közösen megnyitják az eseményhez kapcsolódó kiállítást. A budapesti események fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

December 17-én a temesvári Bartók Béla Líceumban a fiatalok és forradalmárok találkozásával veszi kezdetét az itthoni háromnapos programsorozat. Korabeli felvételekből és iratokból kiállítás-megnyitóra kerül sor a Temesvár Társaság székhelyén, ahol Tőkés Lászlónak, a rendezvény házigazdájának, Florin Mihalceanak, a Temesvár Társaság elnökének és Molnár János egyháztörténésznek a nyitóbeszéde után a Regionális Vállalkozásfejlesztési Központ termében emlékműsorra kerül sor. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének meghívására jelen lesz és beszédet mond Áder János magyar államfő, valamint Sali Berisha volt albán államfő és miniszterelnök.

A másnapi (december 18-i) Anno mirabilis 1989 - megválaszolatlan kérdések 25 év távlatában című konferencián többek közt jelen lesz Pozsgay Imre volt államminiszter, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és Gabriel Andreescu egyetemi professzor, emberjogi aktivista is. A délután előadók közt szerepel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Németh Zsolt, az Orsszággyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Göran Lindblad, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform elnöke is. A nap zárásaként a Temesvár-belvárosi református templomban ökumenikus istentiszteletre, majd emléktábla-avatásra kerül sor.

December 19-én az Új Ezredév Református Központban könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők, délben pedig az 1989-es Temesvári Emlékbizottság nyilvános ülésére kerül sor. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a temesvári emlékhét rendezvényeire, a részletes programot pedig hamarosan megtalálhatják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács honlapján (www.emnt.org).

December 20-án nagyváradi kiállítás-megnyitóval és visszaemlékezésekkel veszi kezdetét a rendezvény, ahol jelen lesz Chrudinák Alajos újságíró is, valamint Tőkés László európai parlamenti irodájának erkélyén elhelyezik a forradalmat szimbolizáló lyukas román lobogót. Másnap (december 21-én) a menyői református templom udvarán istentiszteletet tartanak, majd közéleti fórumra, kiállítás-megnyitóra és könyvbemutatóra kerül sor a helyi művelődési házban.

A sajtótájékoztatón Sándor Krisztina kitért a honosítási folyamat jelenlegi helyzetére is. Elmondása szerint az elmúlt négy évben az erdélyi állampolgársági igénylések közel 60%-át az EMNT Demokrácia Központokban bonyolították le, így megközelítőleg 215.000 kérelmezőt segítettek hozzá a magyar állampolgársághoz. Mivel az elmúlt időszakban csökkent az állampolgárságot igénylők száma, ezért új módszerekkel is kibővítik a könnyített honosítási eljárás népszerűsítését. Sándor Krisztina elmondta: az eddig megszokott formákon túl, házról házra járva is igyekeznek eljutni mindazokhoz, akik még nem éltek a könnyített honosítás lehetőségével, így az érdeklődők a továbbiakban akár saját településeiken is leadhatják irataikat.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA