2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Élőlánc a kolozsvári Kétágú templomért

Élőlánc a kolozsvári Kétágú templomért

2013. 05. 27.
Megosztás:

Élőlánc a kolozsvári Kétágú templomértNyilvános tiltakozást szervezett a kolozsvári Alsóvárosi Egyházközség és az Erdélyi Egyházkerület május 26-án a Kétágú templom udvarán. Mintegy 500 személy részvételével, illetve transzparensekkel tiltakozott a templom mögött már megkezdett építkezés ellen. A megmozduláson a Néppárt és az EMNT képviselői is részt vettek.

A tiltakozáson a református, az unitárius, az evangélikus és a görög-katolikus egyházak képviselői kinyilvánították, hogy ellenzik a Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub által épített sportkomplexum felhúzását. A kétnyelvű, magyar és román beszédek mellett közös imára, közös éneklésre és a templom körüli élő lánc kialakítására is sor került.

„Huszonhárom évvel a kommunizmus vége után még mindig igazságtalanságnak vagyunk kitéve” – hangzott el a demonstrálók által elfogadott nyilatkozatban, amelyet Kató Béla református püspök olvasott fel. Ennek ellenére hisznek abban, hogy az építkezés terve módosítható, és hogy az elöljárók jobb belátásra térnek.

Virgil Pop építész, a kolozsvári Térségi Műemlékvédő Bizottság titkára az építkezés megkezdésének törvénytelenségéről beszélt, Bányai József ügyvéd, presbiter pedig azt hangoztatta, hogy a munkálatok nem az előzetes egyeztetések alapján zajlanak. Szerinte a templom nem csak látványában, hanem állagában is károsodni fog, ezért a mögötte folyó építkezési munkálatokat mielőbb meg kell állítani.

Élőlánc a kolozsvári Kétágú templomért

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA