2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Elindult a Maraton Székelyföldért

Elindult a Maraton Székelyföldért

2013. 09. 15.
Megosztás:

Székelyföld kilencvenegy településén szalad át Juhos Gábor magyarországi és Csató József gyergyóalfalusi maratoni futó, hogy a sport segítségével felhívja a figyelmet a Székelyföld autonómia fontosságára.

Elindult a Maraton Székelyföldért

A két atléta szeptember 15-én délben, a marosvásárhelyi Bolyai-térről indult útnak, hogy a következő tizenkét nap mindegyikén egy-egy maratoni távot fussanak le több mint 500 kilométeres körútjuk során, amely az összes székely széket érinti majd. Juhos és Csató a Bolyai téri unitárius egyházközség udvarán elültettek egy fenyőfacsemetét. Hasonlóan cselekszenek majd minden településen, amelyen áthaladnak, és minden délben 12 órakor imát mondanak.

„Azt szeretném, ha minden lépéssel közelebb kerülnénk a Székelyföld önrendelkezéséhez. Sok településen haladunk át, és ha mindenki nem is fog hozzánk csatlakozni, de azt megtehetik, hogy a kapu elé kiállnak és lengetik a székely zászlót. Már egy ilyen gesztus is nagyon fontos, jelzésértékű” – jelentette ki Juhos Gábor az indulás előtt.

Elindult a Maraton Székelyföldért

Juhos Gábor

Az akció fő támogatója az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Az indulást megelőző sajtótájékoztatón Bardócz Csaba, az EMNT székelyföldi régióelnöke, valamint Cseh Gábor Maros megyei elnök hangsúlyozta: az autonómia ügyét mindenkinek támogatnia kell, megvalósításáért minden eszközt meg kell ragadni. „A maratoni futás a kitartásról szól. Ezzel a rendezvénnyel azt szeretnénk kifejezésre juttatni, hogy ahhoz, hogy célba jussunk, néha nagy erőfeszítést kell tennünk, de készek vagyunk az áldozatokra” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Elindult a Maraton Székelyföldért

Csató József

A maratonfutók az első napon Jedd, Kebele, Székelytompa érintésével Nyárádszeredába érkeztek, onnan hétfőn a Jobbágyfalva-Csíkfalva-Búzaháza-Deményháza-Nyárádköszvényes-Nyárádremete-Szakadát-Szováta-Parajd útvonalon haladnak tovább.

A tervek szerint Juhos Gábor és Csató József szeptember 27-én érkezik vissza Marosvásárhelyre.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA