2020. január. 24. péntek
Főoldal » Hírek » Elfogadhatatlan közösségünk kriminalizálása!

Elfogadhatatlan közösségünk kriminalizálása!

2015. 12. 03.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke több ízben, számos fórumon hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi időszakban elszaporodtak a romániai magyarellenes megnyilvánulások. Ezek döntő része az állam különböző szerveitől származott, melyek a hatályos törvények hibás értelmezése mögé bújva törekednek ellehetetleníteni közösségi jogaink gyakorlását többek között a szimbólum- valamint a nyelvhasználat területén.

A romániai közvéleményt az elmúlt napokban foglalkoztató újabb ügy az a Kézdivásárhelyen feltételezett terrorakció, mely során valóságtartalmában súlyosan megkérdőjelezhető indítékkal hurcolják meg egyik nemzettársunkat. A korábbi esetekhez hasonlóan ismét egy jól megszervezett, a titkosszolgálatok közreműködését is igénybe vevő akcióról van szó, melynek fő célja a román-magyar viszony aláaknázása, valamint nemzeti közösségünk megfélemlítése. Az sem véletlen, hogy épp december 1-én tüntették fel ismét ellenségként, veszélyt jelentő tényezőként az erdélyi magyarságot.

Emlékeztetünk a székely zászló használata ürügyén nem is oly rég indított eljárásokra (a csíkmadarasiak, vagy épp Tőkés László esetére), a szovátai Wass Albert szobor kapcsán kirótt büntetésre, a csíkkozmási magyar felirat eltávolítására, valamint azon PSD-s képviselő kijelentésére, aki magyar szervezést és szándékosságot gyanított a bukaresti Colectiv-tragédia hátterében. Mindezeket együtt szemlélve megállapítjuk, hogy a román államhatalom újabb magyarellenes erődemonstrációjával, hangulatkeltésével állunk szemben. Egyértelmű szándékot vélünk felfedezni a román államvezetés részéről arra vonatkozóan, hogy a közvélemény félrevezetésével, közösségünket felhasználva, eltereljék a figyelmet az ország számos valódi problémájáról. Ezen elfogadhatatlan törekvést csak súlyosbítja, hogy mindehhez az Európában egyébként is jelen lévő terrorfenyegetettséget használják fel az erőszakszervezetek vezetői és a közvélemény alakítói akciójuk hitelesítésére. 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége nevében elítélünk minden, a román és magyar közösség viszonyának aláásását célzó törekvést, a meghurcoltakkal pedig szolidaritást vállalva ajánljuk fel jogi és politikai segítségünket.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége nevében,

Sándor Krisztina ügyvezető elnök

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA