2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Együttműködés a nyelvi jogok érvényesítéséért

Együttműködés a nyelvi jogok érvényesítéséért

2014. 10. 25.
Megosztás:

Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán címmel szervezett konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács október 25-én, Marosvásárhelyen. A rendezvény szünetében az EMNT csatlakozott az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózathoz (European Language Equality Network).

Együttműködés a nyelvi jogok érvényesítéséért

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozott az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózathoz. Szilágyi Zsolt államelnökjelölt és Eva Bidania Ibargutxi, az EFA tanácsadójának jelenlétében Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Davyth Hicks, az ELEN főtitkára aláírták a Nemzeti Tanács belépési nyilatkozatát. 

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Davyth Hicks, az ELEN főtitkára sajtótájékoztató keretei között írták alá azt a belépési nyilatkozatot, melynek értelmében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tagja lett a nyelvjogi kérdésekkel foglalkozó európai szervezetnek. Sándor Krisztina elmondta: a mindennapi életben a kisebbségi nyelvjogok érvényesítése sokszor akadályokba ütközik, így szükség van olyan – nemzetközi szinten is elismert – szövetségesekre, akikkel közösen nyomást gyakorolhatnak a hatóságokra, elősegítve a magyar nyelvhasználat megkönnyítését. „Csatlakozásunk az ELEN-hez egy újabb eszköz arra, hogy érvényesítsük nyelvi jogainkat” – jelentette ki az EMNT elnöke.

Davyth Hicks főtitkár üdvözölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács csatlakozását, majd hozzátette: az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat őrködni kíván a romániai magyar közösség nyelvi jogainak érvényesülése fölött, és megköszönte Tőkés László európai parlamenti képviselőnek, valamint Szilágyi Zsolt államelnökjelöltnek, hogy következetesen kiállnak az európai kisebbségek szabad nyelvhasználata mellett.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA