2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Csinta Samu: Arisztokraták honfoglalása – könyvbemutató

Csinta Samu: Arisztokraták honfoglalása – könyvbemutató

2017. 05. 22.
Megosztás:

Csinta Samu újságíró, a Krónika és az Erdélyi Napló korábbi főszerkesztőjének legújabb kötetét mutatták be pénteken Szatmárnémetiben a Németi református templom gyülekezeti termében. A szerző  Erdély újranemesítői című sorozatának Arisztokraták honfoglalása című második kötetével ismerkedhettek az érdekődők.  

Csinta Samu: Arisztokraták honfoglalása – könyvbemutató

A sorozat első, nagy sikerű kötete hat olyan erdélyi nemesi famíliáról (Apor, Bethlen, Haller, Kálnoky, Mikes, Teleki) szól, akik visszaszerezték birtokaik egy részét, és itthon kívánnak boldogulni a jövőben. A második részben újabb négy főnemesi család – a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay – sorsa és perspektívái kínálnak érdekfeszítő olvasmányt. A teltházas rendezvény bevezetőjeként a szervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári elnöke, Csókási-Budaházi Attila osztotta meg a témával kapcsolatos gondolatait a résztvevőkkel, majd Csina Samu tartott izglmas előadást a sorozat megszületésének körülményiről.

Csinta Samu: Arisztokraták honfoglalása – könyvbemutató

A szerző arról is beszélt, miként sikerült a hazatelepült arisztokrata családok bizalmát elnyernie, ugyanis – mint kiderült – ez nem bizonyult minden esetben egyszerűnek. Kifejtette azt is, hogy meglátása szerint a hagyományok, elsősorban a családi kötelékek ápolása ad tartást a főnemesi leszármazottaknak a mai napig, és hangot adott abbéli reményének, hogy az „arisztokrata honfoglalók” miután ismét megszilárdítják pozícióikat, aktívabban bekapcsolódnak majd az erdélyi közéletbe. A szerző beszélgetőtársa Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere volt, aki elsősorban a történelmi Szatmár megyét hajdan irányító Károlyi-grófokhoz fűződő viszonyáról beszélt, megosztva kellemes tapasztatait, melyeket a főúri család leszármazottaival való beszélgetései, együttműködése során szerzett. A nagykárolyi Károlyi-kastély egyike azon szerencsés sorsú ingatlanoknak, melyeket sikerült – elsősorban EU-s finanszírozás révén – felújítani. Ennek egyik feltétele volt, hogy a kastély önkormányzati tulajdonban maradt. A bemutatón a régi kastélyok, kúriák jogviszonyainak rendezése körüli problémákon túl a felújítással járó gondokról is szó esett. Ennek kapcsán elhangzott, hogy a magánkézben levő ingatlanok tulajdonosai csak ritka esetben rendelkeznek a munkálatok finanszírozásához szükséges anyagi forrásokkal, ezért a felújítás és az állagmegőrzés egyik módja az lehet, ha az örökösök önkormányzatokkal vagy közintézményekkel egyűttműködve, az épületet részben közcélokra felajánlva próbálkoznak a kivitelezéssel. A bemutatót, majd a közönség részéről érkezett számos kérdés megválaszolását követően a szerző dedikálta a sorozat mindkét kötetét.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA