2020. január. 21. kedd
Főoldal » Udvarhelyszék

Udvarhelyszék

A már előre meghirdetett kiállítás-sorozat részeként ezúttal Székelyudvarhelyre érkezik A hallgatás fala című kiállítás. A megnyitóra holnap (február 24-én) 12:00 órától kerül sor a Művelődési Házban. 

Sokan kíváncsiak voltak A hallgatás fala című kiállítás székelyudvarhelyi megnyitójára. Az érdeklődők csak a mai napon tekinthetik meg a tárlatot.  

Székelyudvarhelyen a Nemzeti Összetartozás Napján (június 4-én) a város központjában, a Millenniumi emlékoszlopnál, tartották a trianoni megemlékezést. Az eseményt az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezi 2012 júniusa óta a Székely Nemzeti Tanáccsal és a város Polgármesteri Hivatalával közösen. 

Tisztújító közgyűlést tartott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezete, 2015. szeptember 29-én a székelyudvarhelyi Demokrácia-központban.

A 25.000-ik honosítási kérelmezőt köszöntötték az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia-központjában. Demeter Judit férjével és két gyerekével kérelmezte a magyar állampolgárságot. A kérdésre, hogy miért most nyújtották be a kérelmet az volt a válasz, hogy nem volt sürgős nekik az állampolgárság megszerzése, ám most ennek is elérkezett az ideje.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Udvarhelyszéki szervezete örvendetes gesztusnak tartja Victor Ponta miniszterelnök lemondását, még ha ez megkésve is történt.

A tavalyi év tevékenységéről tartott értékelőt január 18-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Udvarhelyszéki szervezetének vezetősége a megjelent tagság előtt. Az összegyűltek meghallgathatták az elnökség beszámolóját, melyben felidézték a 2015-ben kifejtett munkát Székelyudvarhely körzetében. 

A Magyar Költészet Napja tiszteletére az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezete meghirdeti a II. Székelyföldi Szavalóversenyt. A versenyen részt vehet minden olyan 14 életévét betöltött személy (felső korhatár nincs), aki nem hivatásos színművész vagy előadóművész. Jelentkezni egy szabadon választott verssel kell, amelynek előadási ideje legtöbb nyolc perc. Magyar szerzők lírai alkotásai kerülhetnek előadásra. Jelentkezéskor kérjük megnevezni az előadandó vers szerzőjét és címét.

Szombaton az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezetének szervezésében került sor a II. Székelyföldi Szavalóversenyre. Az immár második alkalommal megrendezett eseményre Beszterce-Naszód megyéből, Marosszékről, Gyergyószékről, Sepsiszékről, Erdővidékről, valamint Udvarhelyszék több településéről érkeztek az EMNT megyei- és széki szervezetei által kiválasztott résztvevők a 14 év feletti korosztályból. Házigazda Nagy Pál, az udvarhelyszéki szervezet elnöke, míg a műsorvezető Bákai Magdolna, a gyergyószéki szervezet elnöke voltak.  

A 26.000-ik honosítási kérelmezőt köszöntötték az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia-központjában. Mihály Tünde lövétei lakos testvérével és szüleivel együtt kérelmezte a magyar állampolgárságot. Elmondásuk szerint fontosnak érezték, hogy éljenek a lehetőséggel, így a család összes tagja felkerekedett, hogy kérelmezzék a magyar állampolgárságot. 

Székely Kinga Réka unitárius lelkész Papnő mesék című könyvét mutatják be december 20-án (kedden) 18.00 órától a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében. 


Székely Kinga Réka unitárius lelkész Papnő mesék című könyvének bemutatóját december 20-án tartották a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA