2020. január. 21. kedd
Főoldal » Tőkés László

Tőkés László

Az 1989-es páneurópai piknik szervezői, támogatói és a Magyarországra menekült keletnémet családok, polgárok segítői kaptak elismerést a XXI. Század Intézettől és a Terror Háza Múzeumtól hétfőn Budapesten.

Tőkés László EP-képviselő egy magas rangú bosnyák küldöttséggel találkozott március 3-án az Európai Parlamentben. A Magyar Fejlesztési Bank brüsszeli képviselete igazgatójának, Harsányi Csabának a kezdeményezésére szervezett látogatás fő célja Bosznia-Hercegovina európai integrációjának az előmozdítása, ennek részeként pedig az Európai Néppárt és Bosznia közötti kapcsolatok erősítése, különös tekintettel a magyar néppárti delegációnak a támogatási lehetőségeire.

Idézésre sem méltó, de elhallgatni sem szabad, amit nevezett Krasztev Péter, a magyarországi Együtt–PM képviselője átalkodott Facebook-oldalára vetni áldott emlékű Gereben Ágnes tragikusan korai eltávozása alkalmával. Gyalázatos szavai magát a kárörvendőt minősítik. „Nem ér föl hozzá szitkozódás, piszok” – Ady Endre nyomán ezekkel a szavakkal küldöm szívbéli részvétemet a kiváló Kun Miklós történésznek, Ágnes Asszony élete párjának.

„Kicsoda vádolja az Isten választottait? Isten az, aki megigazít” (Rm. 8,33).

Brüsszel, 2015. március 25.

Amint az közismert, a kárpátaljai magyar közösség háborús helyzetbe került. Az országban az infláció soha nem tapasztalt méreteket öltött, és a súlyos szegénység sokak számára megtapasztalt valóság lett. A régióban a háború előtt is gyenge volt a gazdasági helyzet. A Kárpátalját megjárt erdélyi magyar emberek azzal szembesültek, hogy a Kárpát-medencében van egy magyarlakta régió, ahol az erdélyi körülményekhez képest is jóval nehezebb a megélhetés.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon számoltak be a két szervezet eddigi együttműködéséről. Az EMNT és az SZNT vezetői elmondták: folytatják az autonómiaküzdelmet, és közösen készülnek a politikai önvédelemre.

 

Nem véletlenül időzített húsvét hetére a Partiumi Keresztény Egyetem vezetősége azt a sajtóértekezletet, amelyen örvendetes fejleményekről számolhatott be a romániai magyar felsőoktatás, a szellemi építkezés, illetve a közösség- és régiófejlesztés vonatkozásában. Ma délelőtt Tőkés László, a PKE Alapítók Tanácsának elnöke, Pálfi József, a szenátus elnöke és János Szabolcs rektor tájékoztatta a média képviselőit.

E heti ún. miniplenáris ülésén az Európai Parlament is példás formában megemlékezett az örmény népirtás 100. évfordulójáról. Megelőzőleg az Európai Unió keleti partnerségi csúcsszerve, az Euronest Parlamenti Közgyűlése mondott ítéletet a törökországi örmények tömeges legyilkolása fölött, utóbb pedig Ferenc pápa szolgáltatott igazságot a múlt évszázad első népirtása ártatlan áldozatainak.

A Nyíregyházi Főiskola, a Kölcsey Társaság, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és az O’sváth Alapítvány rendezésben tartották meg a csengeri (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) O’sváth  Házban, amely az O’sváth Gyűjteménynek helyet ad, A Partium szerepe a magyar és a szomszédos népek kultúrájában és történelmében című konferenciát április 17-én. 

Március végi nyilatkozatában Tőkés László európai képviselő kilátásba helyezte, hogy mihamarabb az Európai Parlamentnek is tudomására hozza a román belügyminisztérium azon közbiztonsági stratégiai tervezetét, mely által kriminalizálni próbálja az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket, megsértve ezáltal a jogállamiság és a kisebbségi önrendelkezés európai elveit, és burkoltan megfenyegetve azokat a közösségeket és önkormányzatokat, szervezeteket és közszereplőket, amelyek és akik az autonómia mellett kiállnak.

Ma délelőtt kezdetét vette a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetének hagyományos közösségépítő rendezvénye, a Partiumi Egyetemi Napok, amelyet idén hatodik alkalommal szerveznek meg, mégpedig április 20-26. között. 

Az Európai Parlament brüsszeli székhelyén került sor április 22-én az Európai Néppárt frakciója által szervezett közmeghallgatásra, amely az őshonos nemzeti közösségek helyzetét kívánta elemezni.  A telt házas rendezvény nyitányaként Monika Hohlmeier bajorországi néppárti képviselő a nagyszámú érdeklődőre való tekintettel megállapította: egyértelműen foglalkozni kell a kérdéskörrel.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács stratégiai partnerségben végzik munkájukat az autonómia kivívása érdekében. Ennek szellemében az EMNT vezetősége és tagsága messzemenőkig támogatja az SZNT azon kezdeményezését, mellyel – a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonlóan – újabb nagyszabású megmozdulásként igyekszik felhívni a romániai és nemzetközi közvélemény figyelmét az erdélyi magyarság, illetve a székelység súlyos jogsérelmeire.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA