2020. január. 21. kedd
Főoldal » Szatmár megye

Szatmár megye

Lírai tájrajz – ez lehetne a műfaja Sütő Éva, újságíró, író a szatmári EMNT székházban bemutatott Érmelléki embermesék című kötetének, amely a Betlen Gábor alapon keresztül a Magyar Kormány támogatásával került kiadásra. 

Nagy érdeklődés övezte Bíró András Zsolt antropológis Szatmárnémetiben tartott előadását. A Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, a Kurultáj nevű, méltán híres rendezvény főszervezője a magyar történelem egyik legrégebbi korszakába vezetett hallgatósága. 

Több mint másfél évtizede annak, hogy átszakadt az egyik, Nagybánya környéki aranykitermelő ülepítőtavának gátja és 100 ezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz ömlött a Lápos folyóba, majd a Szamosba és a Tiszába. Ez volt szűkebb térségünk eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája, mely szélesebb kitekintésben is listavazetőnek számít: szakértők szerint európai szinten a második helyen áll az ukrajnai atomrobbanás után, ezért is nevezik sokan a Tisza Csernobiljának a 2000-ben bekövetkezett cianidszennyezést.

A 17 évvel ezelőtt történt tiszai cianidszennyezés kapcsán tartottak március 11-én konferenciát Szatmárnémetiben. Mint elhangzott, a szervezők – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete és a Négy Folyó Egyesület – célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A tervek szerint a jövőben rendszeresen tartanak majd hasonló eseményeket annak okán, hogy a Tisza Csernobiljaként is emlegetett, óriási természeti károkkal járó ökológiai katasztrófát okozó, potenciális veszélyt hordozó létesítmények a mai napig is nagy számban találhatóak Erdély bányavidékein.

Kerékpárút-építésre vonatkozó kérvényt iktatott  hétfőn a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban egy civil csoport, mely azt szeretné elérni, hogy az önkormányzat a Szamos jobb oldali töltésén alakítson ki bicikliutat. 

Csinta Samu újságíró, a Krónika és az Erdélyi Napló korábbi főszerkesztőjének legújabb kötetét mutatták be pénteken Szatmárnémetiben a Németi református templom gyülekezeti termében. A szerző  Erdély újranemesítői című sorozatának Arisztokraták honfoglalása című második kötetével ismerkedhettek az érdekődők. 

Trianon okai és következményei címmel tartott előadást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács meghívására dr. Raffay Ernő történész, a témakör egyik legismertebb és legelismertebb szakértője, Szatmárnémetiben. A témaválasztás és az előadó személye nagyszámú érdeklődőt csalt az EMNT székházába.

EU-s finanszírozási forrást ajánlottak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal figyelmébe a Szamos jobb oldali töltésén kerékpárút építését szorgalmazók. A Szatmárnémeti Városháza bejáratánál tartottak sajtótájékoztatót a bicikliút-építést igénylőket képviselők azt követően, hogy az önkormányzat egy semmitmondó választ küldött a körülbelül egy hónappal korábban iktatott beadványukra.

Magyarságillúzió vs. nemzeti utilitarizmus, státusztörvény, magyar bel- és nemzetpolitika, következetesség vs. megalkuvás, csonkaország, csak nehány címszó a vaskosan dokumentált igényes kötetből. Tabuk és hamis mítoszok dőlnek meg, a hatásvadász sokkolás szándéka nélkül. Szövegei az előszót író Raffay Ernő szerint "súlyos kérdésekre súlyos válaszokat” adnak.

Nagy volt a nyüzsgés és a vidámság a Vakációs Kuckóban: fúrni-faragni, fonni, agyagozni tanulhattak, és közös játékok, mesefűzés keretében köthettek barátságot egymással a gyerkőcök. 

Szatmárnémetiben kétnapos képzés során ismerkedhettek az érdeklődők a haszonnövények típusaival, felhasználási módjukkal dr. Macalik Kunigunda egyetemi oktató vezetésével.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA