2020. január. 22. szerda
Főoldal » Székelyföld

Székelyföld

Juhos Gábor maratonfutó május 21-23. között 135 kilométeres távot teljesített, hogy felhívja a közvélemény figyelmét Székelyföld autonómiaigényére. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács segítségével megvalósult maratoni vállalás végén Juhos részt vett a csíksomlyói búcsún. 

Holnap (június 3-án, szerdán) tartják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács közös Küldöttgyűlését, mely alkalom azért is rendkívüli, mert az elmúlt tíz évben hasonló méretű közös tanácskozásra nem volt példa a két szervezet történetében. 

Hosszú idő után ismét közös küldöttgyűlésen tanácskoztak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács tagjai. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában június 3-án közel 300 küldött jelenlétében döntöttek az előre megfogalmazott határozatok elfogadásáról, melyek mind az autonómia, a szimbólumhasználat és az erdélyi magyar közösség jogérvényesítését érintik.

A Régiók Bizottságának brüsszeli székhelyén július 14-én került sor arra a találkozóra, melyet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kezdeményezett Markku Markkulával, a Régiók Bizottságának elnökével.

Tőkés László éves beszámolójával vette kezdetét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kézdivásárhelyen megszervezett tisztújító Küldöttgyűlése. A vasárnapi tanácskozáson az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő áttekintette az elmúlt időszak nemzetpolitikai történéseit, valamint javaslatokat fogalmazott meg a szervezet jövőjére vonatkozóan.

 

Több tízezren vettek részt azon a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett Erdély-szintű megmozduláson, amely keretében Székelyföld határainak a kivilágításával követelték a régió önkormányzáshoz való jogát. A szombaton megtartott akcióhoz társult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt is.

 

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke több ízben, számos fórumon hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi időszakban elszaporodtak a romániai magyarellenes megnyilvánulások. Ezek döntő része az állam különböző szerveitől származott, melyek a hatályos törvények hibás értelmezése mögé bújva törekednek ellehetetleníteni közösségi jogaink gyakorlását többek között a szimbólum- valamint a nyelvhasználat területén.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA