2020. január. 21. kedd
Főoldal » SZNT

SZNT

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon számoltak be a két szervezet eddigi együttműködéséről. Az EMNT és az SZNT vezetői elmondták: folytatják az autonómiaküzdelmet, és közösen készülnek a politikai önvédelemre.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács stratégiai partnerségben végzik munkájukat az autonómia kivívása érdekében. Ennek szellemében az EMNT vezetősége és tagsága messzemenőkig támogatja az SZNT azon kezdeményezését, mellyel – a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonlóan – újabb nagyszabású megmozdulásként igyekszik felhívni a romániai és nemzetközi közvélemény figyelmét az erdélyi magyarság, illetve a székelység súlyos jogsérelmeire.

Tanácskozásunk június 4. előestéjén egyben megemlékezés Trianonról annak évfordulóján, kiemelt hangsúlyt helyezve arra, hogy a Magyar Országgyűlés a 2010. évi XLV. számú törvényben kimondta: „június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánítja.”

Juhos Gábor maratonfutó május 21-23. között 135 kilométeres távot teljesített, hogy felhívja a közvélemény figyelmét Székelyföld autonómiaigényére. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács segítségével megvalósult maratoni vállalás végén Juhos részt vett a csíksomlyói búcsún. 

Holnap (június 3-án, szerdán) tartják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács közös Küldöttgyűlését, mely alkalom azért is rendkívüli, mert az elmúlt tíz évben hasonló méretű közös tanácskozásra nem volt példa a két szervezet történetében. 

Hosszú idő után ismét közös küldöttgyűlésen tanácskoztak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács tagjai. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában június 3-án közel 300 küldött jelenlétében döntöttek az előre megfogalmazott határozatok elfogadásáról, melyek mind az autonómia, a szimbólumhasználat és az erdélyi magyar közösség jogérvényesítését érintik.

A Régiók Bizottságának brüsszeli székhelyén július 14-én került sor arra a találkozóra, melyet Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kezdeményezett Markku Markkulával, a Régiók Bizottságának elnökével.

Tisztújító közgyűlést tartottak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki szervezetében. A leköszönő Johann Taierling elnököt Ferencz Attila váltotta a tisztségben.


2015. október 2-án kora délelőtt a marosvásárhelyi római katolikus temető alsó kápolnájában vehettek búcsút tisztelői a két nappal korábban 78 éves korában elhunyt Fodor Imrétől, a város mindeddig utolsó magyar polgármesterétől, akit aznap délután a csíksomlyói temetőben helyeztek örök nyugalomra. A gyászszertartást a Fodor testvérek által a Csibész Alapítványnak adományozott Fodor-ház kertjében tartották meg, széleskörű részvét mellett.

Tőkés László éves beszámolójával vette kezdetét az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kézdivásárhelyen megszervezett tisztújító Küldöttgyűlése. A vasárnapi tanácskozáson az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő áttekintette az elmúlt időszak nemzetpolitikai történéseit, valamint javaslatokat fogalmazott meg a szervezet jövőjére vonatkozóan.

 

Több tízezren vettek részt azon a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett Erdély-szintű megmozduláson, amely keretében Székelyföld határainak a kivilágításával követelték a régió önkormányzáshoz való jogát. A szombaton megtartott akcióhoz társult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt is.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA